Elutasította Navalnij panaszát az orosz alkotmánybíróság

Nem vizsgálják felül az ellenzéki politikus kizárását az elnökválasztásból.

MN
2018. 01. 19. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította az orosz alkotmánybíróság Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus panaszát, hogy a testület vizsgálja felül azt a döntést, amelyben törvényi előírásokra hivatkozva megtiltották indulását a márciusi elnökválasztáson – írta pénteken a RIA Novosztyi hírügynökség.

A Központi Választási Bizottság (CIK) arra hivatkozva utasította el tavaly a 41 éves politikus bejegyzési eljárásának megkezdését, hogy Navalnij, aki egyébként a Kreml egyik leghangosabb bírálójának számít, gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezért tíz évig nem indulhat jelöltként választásokon.

Navalnij ezzel szemben azt állította, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) neki adott igazat az elítéltetése ügyében, és nem vesztette el passzív választójogát – írja az MTI.

A legfelsőbb bíróság még 2017. december 30-án hagyta helyben a Központi Választási Bizottság döntését, amelynek értelmében Navalnij nem indulhat az elnökválasztáson.

Az Európai Unió korábban elítélte az orosz választási bizottság döntését. Maja Kocijancic uniós külügyi szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Navalnijnak csorbultak a jogai a tisztességes eljáráshoz, amikor 2013-ban perbe fogták, majd közpénz elsikkasztása miatt elítélték.

Az ellenzéki politikus a 2011–2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be, míg 2017-ben két, tízezreket megmozgató országos korrupcióellenes tüntetést is kezdeményezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.