Elutasították a 96 éves volt auschwitzi könyvelő kegyelmi kérvényét

A most 96 éves Oskar Gröninget 2015-ben ítélték négy év börtönre 300 zsidó meggyilkolásában való bűnrészességért.

MN
2018. 01. 17. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította a német alkotmánybíróság az Auschwitz könyvelőjeként ismert Oskar Gröning kegyelmi kérvényét – tudta meg a német Focus hírmagazin.

A több mint két éve elítélt, 96 éves korábbi Waffen-SS-tag tavaly egészségi állapotára hivatkozva nyújtott be fellebbezést az alkotmánybírósághoz. Szerdán az ügyben illetékes alsó-szászországi ügyészség jelentette be, hogy a testület elutasította Gröning fellebbezését arra hivatkozva, hogy megfelelő fizikai állapotban van a büntetés letöltéséhez.

Gröning 1942-től 1944-ig volt az auschwitzi koncentrációs tábor vezetésének tagja, ahol az úgynevezett „fogolypénzekért” felelt, ami annyit tesz, hogy a táborba deportáltaktól elvett pénzről nyilvántartást vezetett, és a pénzt Berlinbe továbbította.

Gröning az ellene lefolytatott per során elismerte tetteit, illetve „erkölcsi felelősségét”, és megbánást tanúsított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.