Erdogan szerint Törökország a sajtószabadság úttörője

A török újságírók szakszervezete közölte: 165 újságírót tartanak fogva az országban.

MN
2018. 01. 10. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtószabadság, a legújabb kommunikációs technológiák, a közösségi média és az internetes újságírás tekintetében Törökország a vezető országok között van a világon – írta az MTI összefoglalója szerint Recep Tayyip Erdogan az államfői hivatal internetes oldalán közzétett szövegben.

Úgy fogalmazott: a nyilvánosságnak joga van a gyors, hiteles és pártatlan tájékoztatáshoz, és a demokráciában elengedhetetlen, hogy a média korlátozások nélkül tájékoztassa az embereket arról, hogy mi történik „országunk és a világ különböző szegleteiben”.

Erdogan szerint a szabad, átlátható és tisztességes média előfeltétele egy világra nyitott társadalomnak, amely figyelemmel tudja követni országa és az emberiség ügyeit, hozzájuk tud szólni, és nem menekül el a tények elől.

„Annak ellenére, hogy politikai pályafutásom során a média időről időre nekem is kárt okozott, azért harcoltam és harcolok, hogy az eltérő hangok és kultúrák ki tudják fejezni magukat és nyugodtan kimondhassák gondolataikat” – fogalmazott.

Az államfő rámutatott: „Az újságírás nemcsak a hír átadásából áll, hanem véleménynyilvánítás is. Ugyanakkor azok, akik visszaélnek a gondolati szabadságot érintő érzékenységünkkel, félretájékoztató és manipulatív hírekkel nemzetünk testvériségét és államunk egységét próbálják meg tönkretenni”.

„Az a legfőbb kívánságom, hogy a dolgozó újságírók önmagukat fejlesztve és fáradozásuk érdemét elnyerve nyugodt munkakörülmények között tevékenykedhessenek” – írta Erdogan.

Törökországban a 2016. július 15-ei puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében sok újságírót is előzetes letartóztatásba helyeztek, és megannyi sajtóorgánumot bezártak terrorpropaganda vádjával.

A Die Welt című konzervatív német lap törökországi tudósítóját, Deniz Yücelt például tavaly február óta tartják fogva vádemelés nélkül. A török újságírók szakszervezete szerint összességében 165 újságírót tartanak fogva az országban.

Erdogan szavaira reagálva a török sajtótanács a Cumhuriyet című lap szerint felhívta a figyelmet arra, hogy „napról napra emelkedik a perbe fogott újságírók száma”. A nem kormányzati szervezet hozzátette, január 10. nem a dolgozó újságírók napja, hanem azoké, akik többé nem dolgozhatnak.

December közepén egyébként botrány szakította meg Törökországban a Cumhuriyet terrorizmussal vádolt 17 vezetőjének és munkatársainak perét. A hétfői meghallgatást rövid időre azért kellett megszakítani, mert Abdurrahman Orkun Dag bíró kivezettette a tárgyalóteremből Ahmet Sik oknyomozó újságírót, aki védőbeszédében az ankarai vezetést „kegyetlenségre felesküdött autoriter rezsimnek” nevezte. Sik, miután kivezették a teremből, politikai pernek minősítette az eljárást. Murat Sabuncu főszerkesztő az incidens nyomán – tiltakozása jeléül – megtagadta, hogy a bírósághoz szóljon.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadságról készített rangsorában 180 ország között Törökország a 155. helyen áll.

A hatalomátvételi kísérlet óta több mint 50 ezer embert börtönöztek be Törökországban. A tisztogatások keretében mintegy 150 ezer embert bocsátottak el állásából. A folyamat miatt a jogvédők rendszeresen aggodalmuknak adnak hangot, az európai országok vezetői pedig kemény kritikával illetik Ankarát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.