Észak-koreai rakétatámadástól tartva gyakorolták az evakuációt Japánban

Egy valódi támadás esetén körülbelül öt perc állna rendelkezésre menedéket találni.

MN
2018. 01. 22. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Evakuációs gyakorlatot tartottak hétfőn a japán fővárosban, amelyben 300 önkéntes részvételével tesztelték, milyen gyorsan tudnak biztonságos helyre (metrómegállók, föld alatti óvóhelyek) menekülni egy esetleges rakétatámadáskor. „Egy észak-koreai rakéta kevesebb mint 10 perc alatt érné el Japánt, és az első figyelmeztető jelzést három perccel az indítás után lehetne megadni, azaz körülbelül 5 perc állna rendelkezésre menedéket találni” – mondta egy japán kormányzati tisztviselő, Hirojuku Suenaga. A gyakorlatot a Tokyo Dome baseballstadionnál tartották, ahol többen – a rendőrökkel is összetűzésbe kerülve – pánikkeltésnek nevezték és tiltakoztak a gyakorlat ellen.

Miközben a phjongcshangi téli olimpiára készülve az enyhülés hangjai is megszólaltak a térségben, Japán fokozatosan arra törekszik, hogy polgárait felkészítse egy lehetséges háborúra. Észak-Korea szeptemberben hajtotta végre legutóbbi és legnagyobb atombomba-kísérletét, illetve több tucat ballisztikus rakétát lőtt ki. A legutóbbi rakéta novemberben elérte a 4475 km-es tengerszint feletti magasságot, és 950 kilométert repült, majd a tengerbe csapódott – írja a Reuters.

A gyakorlat egyik résztvevője, egy ötvenéves vállalati alkalmazott úgy nyilatkozott, hogy bár részt vesz rajta, valódi veszéllyel nem számol. Ugyanakkor ha igazi támadásról lenne szó, nem sokat érne, amit most elpróbáltak, ha éppen nem az arra megfelelő helyen tartózkodna a riasztáskor.

Japán a Dél-Koreában tartózkodó 60 ezer állampolgárának kimenekítésére is gondol, a terv szerint Dél-Korea déli részére szállítanák őket, majd amerikai és japán hadihajókkal végül Kjúsú szigetén kötnének ki.

December közepén pedig a japán kormány jóváhagyta az Aegis Ashore nevű amerikai rakétavédelmi rendszer földi egységeinek telepítését. Az ország a fokozódó észak-koreai fenyegetésre válaszul döntött az újabb rendszer telepítése mellett. Tokió úgy véli, az észak-koreai fenyegetés új szakaszba lépett, a veszély pedig csak egyre nagyobb.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.