Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Közös zászló alatt vonul be a két Korea a téli olimpián

A női jégkorongcsapat is közös lesz, ami valóban történelmi lépésnek nevezhető.

MN
2018. 01. 17. 14:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak- és Dél-Korea szerdán megállapodott abban, hogy a két ország csapata közösen, egyetlen – fehér alapon a félsziget kék sziluettjét ábrázoló – zászló alatt vonul be február 9-én a déli Phjongcshangban rendezett téli olimpia megnyitóünnepségére. Ezenkívül közös lesz a női jégkorongcsapatuk is, illetve déli sízők egy csoportja Észak-Koreában, a Maszikljong síközpontban együtt edz majd az északi versenyzőkkel.

Az egyébként elzárkózó északi rezsim meglepően békülékenynek mutatkozik a játékok ügyében, és egyenesen 550 fős küldöttséggel – a sportolók mellett szurkolókkal is – kíván részt venni az olimpián és a paralimpián.

A gesztus jelentősége történelmi, hiszen Korea a második világháború után, a szovjet és amerikai megszállási övezetek miatt kettévált, 1948 óta hivatalosan is két állam, amelyek 1950 és 1953 közt véres háborút is viseltek egymás ellen amerikai, illetve kínai beavatkozással. A koreai háborút a mai napig nem zárta le békeszerződés, csak fegyverszünet van érvényben.

A bejelentés más szempontból is fontos: Észak-Korea atomprogramja és rakétakísérletei miatt pattanásig feszült a helyzet a térségben, sokan már új korai háborút jeleznek előre. Az északiak részvétele az olimpián, a határtól mindössze 80 kilométerre lévő Phjongcshangban olyan gesztus lehet, amely megnyugtathatja a sportolókat és a szurkolókat, hogy nem tör ki fegyveres konfliktus a játékok ideje alatt. A phenjani rezsim vélhetően a szankciók enyhítését reméli a gesztustól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.