Felfüggesztette a cseh miniszterelnök mentelmi jogát a parlament

Andrej Babis maga is kérte a felfüggesztést, de megismételte, hogy politikai hadjárat folyik ellene.

MTI
2018. 01. 19. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztette Andrej Babis cseh miniszterelnök, az ANO mozgalom elnöke mentelmi jogát pénteken a prágai képviselőház, lehetővé téve ezzel a rendőrség számára, hogy folytathassa az eljárást a kormányfő ellen, mert a gyanú szerint visszaélt az európai uniós támogatásokkal.

A 200 tagú testületben a szavazáskor jelen lévő 181 képviselőből 111-en támogatták a mentelmi jog megvonását, míg 69-en ellene szavaztak.

A szavazás kimenetele nem meglepetés, mert a kilenc parlamenti párt közül nyolc előre jelezte, hogy támogatni fogja Babis mentelmi jogának felfüggesztését. Ez ellen egyedül az ANO mozgalom képviselői szavaztak.

A Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügyéről van szó, amelynek építésekor 2007-ben és 2008-ban az akkori tulajdonos állítólag jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás (580 millió forintos) európai uniós támogatáshoz.

Az ügyben Jaroslav Faltynek képviselő, Babis pártjának, az ANO-nak az első alelnöke is érintett. A parlamenti alsóház pénteken Faltynek képviselői mentelmi jogát is felfüggesztette.

Andrej Babis és Jaroslav Faltynek is már előre közölte, hogy maguk is támogatni fogják a felfüggesztést.

A miniszterelnök a mintegy ötórás nagyon indulatos és személyes támadásokkal teli vita elején elmondott beszédében ismét politikai indíttatásúnak nevezte az eljárást, amelyet szerinte azzal a céllal szervezett meg „a maffia, amely milliárdokat lop az államban”, hogy eltávolítsák őt a politikából.

Babis azon kijelentése, miszerint Csehország jelenleg olyan állam, amelyben megrendelhető egy büntetőeljárás azzal a céllal, hogy valakit börtönbe juttassanak, az elutasítások és a bírálatok sorát váltotta ki az ellenzéki képviselők köreiből. Miroslav Kalousek, a TOP 09 párt frakcióvezetője szerint a kormányfő ezzel Csehország jogállami létét kérdőjelezte meg. A megalapozatlan politikai nyilatkozatot aláássák a cseh jogrendszerbe vetett bizalmat – figyelmeztette a politikusokat nyilatkozatában Pavel Zeman legfelső államügyész.

A Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügye komoly belpolitikai probléma Csehországban. A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építéskor azonban a cég ismeretlen tulajdonba került és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett.

Babis azt állítja: a rendőrségnek nincsenek megbízható bizonyítékai, hogy törvénysértés történt. Tendenciózusnak nevezte az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentését is.

Az OLAF a prágai sajtóban nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította, hogy a Gólyafészek jogtalanul jutott az európai uniós támogatáshoz. A Gólyafészek képviselői kérelmükben félrevezető információkat adtak meg, más fontos tényeket pedig elhallgattak. Nem volt átlátható a vállalkozás tulajdonosi struktúrája sem, holott ez egyik alapfeltétele az uniós támogatás megítélésének.

A Gólyafészek-ügyben a rendőrség 11 ember ellen indított büntetőjogi eljárást, köztük van Babis felesége, sógora és első házasságából származó gyerekei is.

Andrej Babis kisebbségi kormánya szerdán lemondott, mert nem kapott bizalmat a parlamentben. Az elutasítás legfőbb oka éppen a kormányfő elleni büntetőeljárás volt.

Milos Zeman államfő szóvivője útján közölte: szerdán találkozik Andrej Babissal, aki hivatalosan is benyújtja neki kormánya lemondását. Várható, hogy ezt az elnök elfogadja és az új kabinet megalakulásáig ügyvezetői teendők ellátásával bízza meg a mostani kormányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.