Felszámoltak egy szíriai–lengyel embercsempész-szervezetet Németországban

A banda hamis turistavízumokkal üzletelt.

MTI
2018. 01. 17. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszámoltak egy szíriai–lengyel embercsempész-szervezetet Németországban – jelentette be a német szövetségi belügyminiszter.

Thomas de Maiziere közleményben tudatta, hogy a lengyel határőrség és a német szövetségi rendőrség együttműködésével sikerült „szétverni egy országokon és kontinenseken átívelően, professzionálisan dolgozó szíriai–lengyel embercsempész-bandát”.

Az embercsempészek hamis adatok révén szerzett turistavízumokat értékesítettek nagy összegért olyanoknak, akiknek „az volt az egyetlen reményük, hogy új életet kezdhetnek Németországban, távol a háborútól és az üldöztetéstől” – emelte ki a német belügyminiszter.

A szövetségi rendőrség úgy tájékoztatott, hogy a gyanúsítottak szíriai állampolgároknak adták el a vízumokat, akik közel-keleti arab országokból utaztak be Németországba, Lengyelországon keresztül, repülővel.

A csempészek a vízumokért fejenként 8 ezer eurót (2,5 millió forint) kértek, és esetenként „erőteljes nyomást gyakoroltak” a pénz behajtása érdekében. Tevékenységével több mint 300 ezer euróra tettek szert a nyomozás jelenlegi állása szerint.

Az ügyben szerdán nagyszabású razziát, Németországban 15 helyszínen házkutatást tartottak, két gyanúsítottat elfogtak, egy embert még keresnek – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.