Ferenc pápa: Elég egy váratlan esemény is az atomháborúhoz

A pápa látogatása előtti hétvégén több templomot gyújtottak fel Chile-szerte ismeretlen tettesek.

MN
2018. 01. 15. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elértünk egy határt” – Ferenc pápa elegendőnek tart egy váratlan eseményt ahhoz, hogy atomháborúba sodródjon a világ – írta az Ansa olasz hírügynökség hétfőn. „El kell pusztítanunk az atomfegyvereket, és mindent meg kell tennünk a leszerelésükért” – mondta a Santiago de Chilébe tartó katolikus egyházfő repülőgépe fedélzetén az őt kísérő újságíróknak. A katolikus egyházfő az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti egyre fokozódó feszültségre célozva szólított fel az atomfegyverek megsemmisítésére.

A felszállás előtt a média képviselőinek egy 1945-ös képet adott, amely akkor készült, miután az Egyesült Államok atombombát dobott Nagaszakira. Rajta egy fiú látható, aki a hátán cipeli a sírhoz testvére holttestét. „A háború gyümölcse...” – jegyezte meg a pápa.

A katolikus egyház vezetője elmondta, hogy elsősorban pihenéssel és munkával tölti a 15 órás repülőutat. Ferenc pápa a templomgyújtogatások ellenére könnyű szívvel tekint chilei útja elé, mert az ott töltött diákévei alatt jól megismerte az országot. „Sok barátom van ott, és jól ismerem Chilét – hangsúlyozta. – Ezzel szemben Perut már kevésbé” – tette hozzá.

Ferenc pápa január 15–22. között látogatást tesz Chilében és Peruban. Ez lesz a 22. útja azóta, hogy 2013 márciusában megválasztották a katolikus egyház vezetőjének. Szombaton és vasárnap több templomot gyújtottak fel Chile-szerte ismeretlen tettesek. A támadók a pápai látogatásra vonatkozó írásokat is hátrahagytak a helyszínen, amelyekben megfenyegették a katolikus egyházfőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.