Gyerekmunka miatt jelentették fel a Samsungot Franciaországban

Két civil szervezet szerint a gyárakban benzolt és metanolt is használnak.

MTI
2018. 01. 11. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szolidáris Emberek és a Sherpa nevű szervezet a dél-koreai óriáscég kínai gyáraiban zajló jogsértések, köztük a gyerekmunka, illetve az emberhez méltatlan és veszélyes munkakörülmények miatt jelentette fel a Samsungot.

Az egyesületek korábban is célba vették már a Samsung francia leányvállalatát, ám panaszukat akkor nem követte eljárás. Most jelezték: feljelentésük azóta újabb elemekkel bővült, amelyek azt bizonyítják, hogy a Samsung nem tesz eleget etikai kötelezettségvállalásainak.

A két civil szervezet szerint a Samsung gyáraiban benzolt és metanolt használnak, amelyek „több dolgozónál okoztak gyógyíthatatlan megbetegedéseket”.

A vádak egy része egy harmadik civil szervezet, a China Labor Watch jogvédőinek legújabb jelentésein alapul. A szervezet aktivistái több Samsung-gyárba beszivárogtak, hogy saját szemükkel lássák, mi zajlik ott.

„Azt követeljük az igazságszolgáltatástól, hogy büntesse meg a Samsungot etikai kötelezettségvállalásai és a gyáraiban észlelhető valóság közötti eltérés miatt” – írták a panaszosok, akik régóta harcolnak az ellen, hogy a nemzetközi vállalatokat nem büntetik meg. 

A civilek tevékenységének köszönhetően a francia törvényhozás 2017-ben elfogadott egy jogszabályt, amelyben a francia cégek kötelesek elhárítani a működésükkel járó társadalmi, környezeti és egyéb kockázatokat.

A feljelentők azt szeretnék elérni, hogy az ENSZ kötelezze a nemzetközi vállalatokat az emberi jogok betartására a termelési láncolat egészén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.