Gyermeket vár az új-zélandi miniszterelnök

Jacinda Ardern igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy nem ő az első dolgozó nő, akinek gyermeke születik.

MN
2018. 01. 19. 5:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első gyermekével várandós Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök – ezt maga a kormányfő jelentette be újságíróknak aucklandi otthona előtt. „Miniszterelnök leszek és anya” – mondta a tavaly október óta hivatalban lévő, 37 éves munkáspárti politikus, aki úgy tervezi, hogy a terhesség végéig dolgozni fog, majd hat hét szülési szabadságot vesz ki, amely alatt Winston Peters miniszterelnök-helyettes vezeti az országot. 

„Nem én vagyok az első nő, aki dolgozik és gyereke lesz. Tudom, hogy különlegesek a körülmények, de sok nő megcsinálta már előttem” – igyekezett megnyugtatni mindenkit Ardern. A hathetes szabadság után várhatóan a kormányfő párja, Clarke Gayford gondozza a gyereket, mint teljes állású kispapa. 

Jacinda Ardern tavaly októberben került a koalíciós kormány élére, egy szoros választási eredmény után. Karrierje gyorsan ívelt fel, ő a legfiatalabb – és mindössze a harmadik nő – az új-zélandi miniszterelnökök sorában. Jelenleg még nagy népszerűségnek örvend, komoly érdeklődés mutatkozik a személyes élete iránt, és máris sokan Emmanuel Macron francia elnökhöz vagy Justin Trudeau kanadai miniszterelnökhöz hasonlítják.

Rendkívül ritka eset, hogy egy hivatalban lévő kormányfő gyermeket szüljön. A modern korban egy példát ismerünk: Benazir Bhutto pakisztáni miniszterelnök 1990-ben hivatalban lévő kormányfőként adott életet Bakhtawar nevű lányának. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.