Hivatalos nyelv lett az albán Macedóniában

A törvényt az államfő is ellenzi, így akár vissza is küldheti a parlamentnek újratárgyalásra.

MTI
2018. 01. 11. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vesti.mk hírportál beszámolója szerint a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső-macedóniai Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) bojkottálta a voksolást, a 120 tagú képviselőház 69 tagja azonban igennel szavazott a törvényre – adta hírül az MTI. A VMRO-DPMNE képviselői azért maradtak távol, mert szerintük a törvény alkotmányellenes, és diszkriminatív a macedón nyelvvel szemben. A törvényt egyébként maga Gyorge Ivanov államfő is ellenzi, így aláírása előtt akár vissza is küldheti a parlamentnek újratárgyalásra. Amennyiben azonban ismét megszavazzák, mindenképp alá kell írnia a jogszabályt.

Az új törvény szerint az albán nyelv az ország azon részein is hivatalos használatba kerül a különböző állami szerveknél, ahol az albán kisebbség aránya nem éri el a lakosság egyötödét. A korábbi jogszabály 2001-ben született, azt követően, hogy fegyveres konfliktus alakult ki az albán lázadók és a kormányzati erők között. A régi törvény értelmében mindazokon a helyeken, ahol az albán kisebbség tagjainak a száma meghaladja az összlakosság húsz százalékát, hivatalos nyelvként használható az albán.

A 2,1 milliós Macedónia lakosságának mintegy egyharmada albán nemzetiségű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.