Hivatalosan is jelölt az elnökségre Carles Puigdemont

A házelnök találkozót kezdeményezett a spanyol miniszterelnökkel Katalónia „rendellenes” helyzetéről.

MN
2018. 01. 22. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carles Puigdemont leváltott katalán vezetőt nevezte meg hivatalos jelöltként Katalónia elnöki posztjára Roger Torrent, a katalán parlament elnöke hétfőn barcelonai sajtótájékoztatóján. A politikus elmondta: a múlt héten egyeztetett a helyi törvényhozás pártjaival, amelynek eredménye az lett, hogy Puigdemont az, aki a legnagyobb támogatásnak örvend. A házelnök bejelentette azt is, hogy találkozót kezdeményez Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel Katalónia jelenlegi „rendellenes” helyzetéről – írja az MTI.

A spanyol miniszterelnök még múlt hétfőn Madridban közölte: még ha a katalán parlament újra is választaná Carles Puigdemont leváltott elnököt, Brüsszelből nem tudná betölteni hivatalát, anélkül pedig nem alakulhat meg az új kormány sem. Mariano Rajoy abszurdnak nevezte, hogy Puigdemont a távolból akar ismét elnök lenni. Később a spanyol sajtóban megjelent a katalán parlament jogászainak állásfoglalása, amelyben azt írták, Carles Puigdemont nem lehet a távolból elnökjelölt. A jelentésben a szakértők elutasították annak lehetőségét, hogy internetes (Skype) kapcsolaton keresztül vegyen részt az elnökválasztáson a tavaly október végén leváltott függetlenségpárti elnök, ahogy azt is, hogy egy másik képviselőt kérjen fel programbeszéde felolvasására.

Ugyancsak hétfőn a spanyol ügyészség európai elfogatóparancs ismételt kiadását kérte a madridi legfelsőbb bíróságtól Puigdemont ellen. A kérelem indoka, hogy a katalán politikus csaknem három hónap után elhagyta Brüsszelt, ahova a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült.

A volt elnök Dániába utazott, ahol egy konferencián vesz részt a koppenhágai egyetemen. A kétnaposra tervezett úton dán politikusokkal is találkozik.

Belgiumban a bíróság mérlegeli a kiadatást az európai elfogatóparancs alapján, Dániában viszont nem.

A spanyol ügyészség újabb indítványáról Pablo Llanera bíró dönt – ő az, aki december elején úgy határozott: visszavonja a még novemberben kiadott európai elfogatóparancsot Puigdemont és leváltott kormánya négy tagja ellen. Döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a politikusoknak, úgy tűnik, szándékukban áll visszatérni Spanyolországba, mivel jelöltek a katalán parlamenti választásokon. Illetve hogy az európai elfogatóparancsot még a spanyol központi büntetőbíróság adta ki, az ügy azonban azóta onnan átkerült a legfelső bíróságra, ő maga pedig egységes eljárást szeretne lefolytatni.

A spanyol legfőbb ügyész még 2017. október 30-án kezdeményezett eljárást a politikusokkal szemben lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt – arra hivatkozva, hogy „döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött az alkotmány teljes semmibevételével október 27-én”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.