Nem lehet elnökjelölt Puigdemont, ha nem tér haza

A katalán parlament jogászai szerint csak személyes jelenléttel lehet részt venni a választáson.

MN
2018. 01. 16. 15:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet a távolból elnökjelölt Carles Puigdemont, akinek személyes jelenléte elengedhetetlen a választáson a vonatkozó jogszabályok szerint – áll a katalán parlament jogászainak állásfoglalásában, amely kedden jelent meg a spanyol sajtóban. A jelentésben a szakértők elutasítják annak lehetőségét, hogy internetes Skype-kapcsolaton keresztül vegyen részt az elnökválasztáson a tavaly október végén leváltott függetlenségpárti elnök, ahogy azt is, hogy egy másik képviselőt kérjen fel programbeszéde felolvasására.

A parlamenti eljárásrend tiszteletben tartása elengedhetetlenné teszi a főszereplők részvételét – olvasható az állásfoglalásban, amely hangsúlyozta a szóbeliség, a közvetlen vita fontosságát és az azonnaliság elvének garantálását is annak érdekében, hogy „személyesen láthassák, érezhessék és érthessék” a vita fejlődését az abban részt vevők. A parlamenti jogászok véleményének elfogadása ugyanakkor nem kötelező érvényű, már az előző parlamenti ciklusban is több alkalommal figyelmen kívül hagyta azt a törvényhozás függetlenségpárti többsége, például amikor megszavazta a katalán függetlenségről szóló nyilatkozatot.

Korábban Ínigo Méndez de Vigo kormányszóvivő jelentette ki, hogy mind a „józan ésszel”, mind „bármiféle jogi normával” ellenkezik, hogy Puigdemont interneten keresztül vegyen részt a választáson. Ezzel szemben Puigdemont pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) úgy nyilatkozott, hogy a távolból is megválasztható a jelöltség, avagy megbízható egy másik képviselő a programbeszéd felolvasásával.

A végső szót a kérdésben a szerdán megalakuló, új parlament elnöksége mondja majd ki. A spanyol kormány már jelezte, hogy bírósághoz fordul, ha a leváltott katalán elnököt távollétében újraválasztja a parlament. Puigdemont több mint két hónapja tartózkodik Brüsszelben önkéntes száműzetésben, ahová a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült volt kormányának négy tagjával. Mindannyiuk ellen letartóztatási parancs van érvényben Spanyolországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.