Ismét halálos ítéleteket hajthatnak végre Ugandában

Közel húsz év után újra kivégzésre készülnek a kelet-afrikai országban: a lakosság egy sorozatgyilkostól retteg, Museveni elnök erőt mutatna.

MTI
2018. 01. 19. 14:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét halálos ítéleteket hajthatnak végre Ugandában, legalábbis az ország elnöke, Yoweri Museveni kilátásba helyezte ezt Twitter-üzenetében, amiről pénteken a Reuters hírügynökség számolt be.

Habár Ugandában jelenleg is a halálbüntetés számít a kiszabható legsúlyosabb büntetésnek egyebek között olyan bűncselekmények, mint a gyilkosság vagy a hazaárulás esetében, a kelet-afrikai országban csaknem húsz éve nem végeztek ki senkit.

Az ugandai államfő csütörtöki Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy az elmúlt időszakban „keresztény háttere” miatt nem volt hajlandó aláírni a halálbüntetéseket. „De ha engedékeny vagy, az emberek azt hiszik, hogy megúszhatják, ha ártanak” – írta Museveni, hozzáfűzve, hogy most felülvizsgálta álláspontját.

A kelet-afrikai országban számos hátborzongató, máig megoldatlan gyilkossági ügy borzolta a kedélyeket, köztük azoknak a nőknek a meggyilkolása, akiknek a holttesteit a fővárostól, Kampalától délre eső utak mentén kidobva találták meg a hatóságok. Az esetekről a helyi média széles körben beszámolt. Újévkor pedig legalább öt ember életét vesztette a különböző vidéki helyeken bozótvágó késekkel végrehajtott támadásokban.

A kormány bírálói ezzel szemben azt állítják, hogy az elnök sokkal inkább politikai ellenfelei, semmint a bűn üldözésére használja fel a rendőrséget. Az egyik helyi jogi aktivista szerint pedig az államfő csak a múlt havi, nagy port kavaró alkotmánymódosításról akarja elterelni a figyelmet a mostani Twitter-bejegyzésével. Az 1986 óta hatalmon lévő, 73 éves Museveni ugyanis várhatóan a következő elnökválasztáson is indulni fog az után, hogy a parlament decemberben jóváhagyta az elnöki tisztség betöltésére megszabott korhatárt 75 évre emelő módosítást. Az ellenzék és a kritikusok szerint a módosítás gyakorlatilag élethosszig tartó hatalmat biztosít Museveninek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.