Jön a szombati boltzár Izraelben

Törvényt fogadott el a kneszet a keleti ultraortodoxat tömörítő Sasz vallási párt követelésére.

MN
2018. 01. 09. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A boltok szombati nyitvatartását tiltó törvényt fogadott el kedden az izraeli parlament a keleti ultraortodoxokat tömörítő Sasz vallási párt követelésére – írja az MTI.

A kneszetben minimális többséggel keresztülvitt, úgynevezett szupermarkettörvény értelmében ezentúl nem dönthet úgy egy adott izraeli település vezetése, hogy engedélyezi az üzletek nyitvatartását a zsidó vallás által előírt szombati pihenőnapon.

Az ellenzék által benyújtott számos módosító indítvány miatt egész éjjel tartó szavazáson hajszálon múlt, hogy a második és a harmadik olvasásban elbukik a kneszet plénuma elé vitt törvényjavaslat, de végül 58 szavazattal 57 ellenében elfogadták a honatyák.

A törvény hatálya alól a vita során kikerültek a benzinkutak épületében üzemelő kis boltok, de a kutak mellett működő többi üzletet már be kell zárni.

Az egyébként stabil többségű izraeli kormánykoalíció azért került nehéz helyzetbe, mert Avigdor Lieberman védelmi miniszter pártja, a nacionalista jobboldali Jiszrael Béténu (Izrael a Hazánk) nem szavazott mellette, mivel nem vallásos szavazóbázisa által az új törvény elfogadhatatlan, valamint csatlakozásakor a koalíciós egyezményben leszögezte, hogy vallási ügyekben nem kell együtt voksolnia a kormánykoalícióval.

A kormányzó Likud párt számos képviselője is ellenezte az indítványt, s volt köztük, aki távol maradt a voksolástól. A koalíció elnöke ezért egy „rebellis” fiatal képviselőnőt ki akart záratni a pártból, de a Likud belső bírósága formai okokra hivatkozva elutasította, mert túl későn nyújtotta be a kérését.

A Háárec című újság elemzője szerint a Likud a szombati zárvatartás támogatásával nem egyszerűen lábon, hanem egyenesen főbe lövi magát, mivel szavazótáborának nagy része nem támogat efféle lépéseket. A koalíció elnöke, David Amsalem is közölte, hogy a Likud csakis a koalíció együtt tartása, az előre hozott választások elkerülése végett állt a javaslat mögé.

A 10-es tévécsatorna szakértője szerint újabban azért kerülnek sorozatosan felszínre a koalíción belül is feszültséget okozó törvények, mert korrupciós ügyei miatt meggyengült Benjamin Netanjahu kormányfő helyzete, ezért mindenképpen megpróbálja elkerülni az előre hozott választásokat, s koalíciós pártjai ezt kihasználva sorra saját javaslataik támogatására kényszerítik, valósággal „zsarolják”.

Az első efféle törvény az askenázi ultraortodoxok Tóra pártjának követelésére született, amely néhány hete megtiltotta a szombati vasúti karbantartásokat, s most a keleti ultraortodoxok szupermarkettörvénye követi, bizonyítandó, hogy nekik is legalább olyan fontos a szombat szentsége.

A zsidó vallás törvényei szerint szombaton mindenféle munkavégzés tilos, és e tekintetben munkavégzésnek számít például a járművön utazás, a lámpák felkapcsolása, ahogy a hétköznapi élet számos más természetes tevékenysége is.

Az izraeli média a koalíció ingatagságát kihasználó törvényjavaslatnak tekinti Avigdor Lieberman indítványát is a halálbüntetés bevezetéséről, azonban Aviháj Mandelblit legfőbb ügyész bejelentette, hogy ellenzi az indítványt, így várhatóan soha nem emelkedhet törvényerőre. A saját szavazótáboroknak megígért törvények követelése a helyi szakértők szerint azt jelzi, hogy választásikampány-hangulat uralkodott el az izraeli törvényhozásban.

A kampányhangulatra emlékeztet az is, hogy a kormányfő nemrég találkozót tartott a zsidó telepesek ideológiai hátterét adó legfontosabb rabbikkal, akiknek újabb jelentős összegeket ígért további támogatásukért cserébe.

Az izraeli rendőrségnek a napokban kellett volna lezárnia Netanjahu két korrupciós ügyét, amelyet a kiszivárogtatás szerint az elégséges bizonyítékok birtokában vádemelési javaslattal adott volna át az ügyészségnek. A lépést azonban minden magyarázat nélkül tavaszra halasztották, ahogy a százoldalas rendőrségi összegzés nyilvánosságra hozását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.