Könnygázt vetettek be a rendőrök a tüntetők ellen Athénban

A tiltakozók közül többen Molotov-koktélokat, festékkel töltött zacskókat és köveket dobáltak.

MN
2018. 01. 15. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögországban a sztrájktörvény tervezett szigorítása ellen vonultak az utcákra az emberek. Sok munkavállaló egyébként részt vett a hétfőre meghirdetett egésznapos sztrájkban. A munkabeszüntetés többek között a tömegközlekedést és a légi forgalmat is érintette. Athénban egész napra leállt a tömegközlekedés, és részben a belföldi légiközlekedés – írja az MTI.

Az athéni törvényhozás időközben elfogadta a válságellenes program keretében az újabb megszorításokat tartalmazó törvénymódosítást, amelynek értelmében a sztrájkjogot is korlátoznák.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő hétfőn arról biztosított, hogy az utolsó ilyen jellegű intézkedésekről van szó. Mint mondta, Görögország egy hajszálnyira van attól, hogy megszabaduljon nemzetközi pénzügyi gyámság alól.

Ciprasz korábban ismételten hangsúlyozta, hogy végrehajtják a reformcsomagot. Az athéni vezetés reményei szerint ugyanis Görögország 2018 augusztusától, a mostani válságellenes program lezárultával ismét önállóan juthat kölcsönhöz a nemzetközi pénzpiacokon.

Az intézkedéscsomag értelmében a sztrájkjogot úgy korlátoznák, hogy a szervezett munkabeszüntetésre a jövőben csak akkor kerülhet sor, ha a szakszervezeti tagok több mint fele hozzájárul. A hatályban lévő szabályozás ugyanakkor már 20 százalékos támogatással lehetővé tette a sztrájkot, illetve egyes esetekben elegendő a szakszervezet igazgatósági tanácsának ilyen irányú határozata is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.