Lemondott az Andrej Babis vezette cseh kisebbségi kormány

A miniszterelnök személyes találkozót kért az államfőtől, hogy átadja neki a kabinet lemondólevelét.

MN
2018. 01. 17. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrej Babis a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón közölte: személyes találkozót kért Milos Zeman államfőtől, hogy hivatalosan átadja neki a kabinet lemondólevelét – írja az MTI.

Várható, hogy Zeman a kormány lemondását elfogadja, és az új kormány megalakulásáig ráruházza az ügyvezetői teendőket. Az elnök már korábban bejelentette, hogy a második kormányalakítási kísérlettel szintén Andrej Babist bízza meg. Most azonban már azzal a feltétellel, hogy csak azután nevezi ki kormányfőnek, miután biztosítja az új kabinet támogatását a parlamenti alsóházban.

Helyi megfigyelők úgy tudják, hogy már szerda délután megkezdődhetnek a tárgyalások az új kormányról. Nem hivatalos értesülések szerint az októberi választáson győztes ANO mozgalom vezetői a Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD) ülnek tárgyalóasztalhoz. A szociáldemokraták az utóbbi napokban jelezték, hogy készek tárgyalni az új kormányban való részvételükről. – Tárgyalni fogunk. A sajtóban azt láttam, hogy a CSSD hajlandó velünk egyeztetni – jelentette ki Babis kérdésre válaszolva. Megjegyezte: az első találkozón az ANO képviselői meghallgatják a szociáldemokraták feltételeit, amelyek teljesítése alapján azok készek lennének koalícióra lépni.

Az ANO és a CSSD koalíciójának összesen 93 képviselője (78 ANO, 15 CSSD) lenne a 200 tagú parlamenti alsóházban, ami további partner megszerzését teszi szükségessé. A prágai sajtó szerint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), amely 15 képviselővel rendelkezik a parlamentben, hajlandó lenne kívülről támogatni egy ilyen kormányt, ami már elegendő lenne a parlamenti bizalom megszerzéséhez.

A prágai sajtó más kormánykoalíciós változatokat is elképzelhetőnek tart.

Babis kisebbségi kormánya kedden nem kapott bizalmat a cseh parlamenti alsóházban. A bizalmi szavazás eredménye várható volt, mert a kormányzó ANO mozgalmon kívül a további nyolc parlamenti párt korábban bejelentette, hogy nem fogja támogatni a kabinetet. Babis már a múlt héten közölte: amennyiben a kabinet nem kap bizalmat, január 17-én benyújtja lemondását. Andrej Babis korábban újságírók előtt jelentette be, hogy mentelmi jogának megvonására fogja kérni a parlament alsóházát, illetve hogy adják ki a rendőrségnek. Büntetőjogi eljárás indult ugyanis ellene, mivel uniós támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják. A szavazás előtti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy mindez csak ürügy a leváltására – mint mondta, a kialakult helyzetért az ellenzék a felelős, mert nem akarnak együttműködni az ANO mozgalommal.

A büntetőjogi eljárás annak kapcsán indult, hogy EU-s támogatást kaptak egy szabadidőközpont építésére, és a tulajdonoshoz állítólag jogtalanul jutott az 580 millió forintnak megfelelő összeg. Az ügyben az ANO első alelnöke, Jaroslav Faltynek képviselő is érintett, aki szintén kérte a parlamenttől kiadatását.

A 200 tagú testületben a szavazáson részt vevő 195 képviselő közül 78-an támogatták a kormány programnyilatkozatát, míg 117-en ellene szavaztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.