Megalakult az új katalán parlament

Roger Torrent lett a házelnök a XII. parlamenti ciklusban.

MN
2018. 01. 17. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most kezdődő, XII. parlamenti ciklusban a katalán parlament házelnöke Roger Torrent lett, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) 38 éves képviselője, aki egyben az eddigi legfiatalabb politikus ezen a poszton.

A képviselőt a szavazás második körében választották meg a tisztségre egyszerű többséggel, 65 igen szavazattal a 135 fős törvényhozásban.

A december 21-i parlamenti választások eredményeként a legnagyobb frakciót a győztes Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt alakíthatta meg, amely azonban hiába kapta meg a legtöbb szavazatot, a törvényhozásban nem került többsége, míg a függetlenségi pártok összességében rendelkeznek a képviselői mandátumok többségével.

A spanyol miniszterelnök még hétfőn Madridban közölte: még ha a katalán parlament újra is választaná Carles Puigdemont leváltott elnököt, Brüsszelből nem tudná betölteni hivatalát, anélkül pedig nem alakulhat meg az új kormány sem. Mariano Rajoy abszurdnak nevezte, hogy Puigdemont a távolból akar ismét elnök lenni.

Később a spanyol sajtóban megjelent a katalán parlament jogászainak állásfoglalása, melyben azt írták, Carles Puigdemont nem lehet a távolból elnökjelölt. A jelentésben a szakértők elutasították annak lehetőségét, hogy internetes Skype-kapcsolaton keresztül vegyen részt az elnökválasztáson a tavaly október végén leváltott függetlenségpárti elnök, ahogy azt is, hogy egy másik képviselőt kérjen fel programbeszéde felolvasására.

Puigdemont több mint két hónapja tartózkodik Brüsszelben önkéntes száműzetésben, ahová a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült volt kormányának négy tagjával. Mindannyiuk ellen letartóztatási parancs van érvényben Spanyolországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.