Megtiltotta Etiópia a gyerekek örökbefogadását a külföldiek számára

A kormány indoklása szerint így akarják megakadályozni a bűncselekményeket.

MN
2018. 01. 10. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvény hatályba lépése a következő hetekben várható, amikor megjelenik a kormány jogi közlönyében – írja az MTI.

A tilalom célja, hogy megvédje az etiópiai gyerekeket és megakadályozza, hogy a jövőben esetleg rosszul bánjanak velük – mondta a dpa német hírügynökségnek Salamon Aszfav, az etiópiai nő- és gyerekügyi minisztérium szóvivője.

A tilalmat előíró törvény elfogadásakor azonban egyes képviselők hangot adtak aggodalmuknak, emlékeztetve, hogy kevés az országban az árvaház és a gyerekgondozó intézmény.

A kelet-afrikai országnak a gyerekek helyzetével kapcsolatos új politikája értelmében az árvákat saját szülőföldjükön, saját kulturális közegükben és hagyományaik szellemében kell felnevelni. A dokumentum szerint az árvákat vagy elhagyott gyermekeket csak helyiek fogadhatják örökbe, nevelőszülőkre kell bízni őket, akik biztosíthatják majd akár azt is, hogy e gyermekek később visszakerülhessenek biológiai szüleikhez.

Etiópia korábban már jelentősen csökkentette a helyi gyerekek engedélyezett külföldi örökbefogadásának számát azután, hogy 2011-ben nyilvánosságra került egy örökbefogadott etiópiai lány esete. Hana Williamset örökbefogadói olyan durva bánásmódban részesítették, hogy a 13 éves lány meghalt.

A híres amerikai színésznő, Angelina Jolie is büszkélkedhet Etiópiából örökbefogadott gyerekkel. Jolie 2005-ben adoptálta Zahara nevű lányát. A BBC beszámolója szerint az Egyesült Államokban Etiópiából fogadják örökbe a legtöbb gyereket, ez a nemzetközi adoptálás körülbelül 20 százalékát teszi ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.