Megvédett a pápa egy püspököt, akit egy visszaélés eltussolásával vádolnak

Ferenc pápa bizonyítékokat várna a szexuális visszaélést állítólag eltussoló püspök ügyében.

MTI
2018. 01. 18. 17:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Védelmébe vette csütörtökön Ferenc pápa a dél-chilei Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását a dél-amerikai országban arra hivatkozva, hogy Juan Barros megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. A katolikus egyházfő szerint e vádak „rágalmak”.

Fernando Karadimát 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta az említett vádban, életfogytig tartó vezeklésre ítélték.

„Azon a napon, amikor akár csak egyetlen bizonyítékkal is szolgálnak nekem Barros püspökkel szemben, fel fogok szólalni” – mondta a pápa az érkezésére összesereglett újságíróknak Iquiquében, ahol harmadik és egyben utolsó miséjét tartotta chilei látogatásának keretében.

„Nincs egyetlenegy bizonyíték sem vele szemben, az egész rágalom” – közölte a tudósítókkal az egyházfő.

A pápa hétfőn érkezett apostoli látogatásra Chilébe. Az elnöki palotában tartott beszédében a katolikus egyházfő bocsánatot kért a chilei papság részéről kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekért.

A fővárosból, Santiago de Chiléből az ország déli részén fekvő Temucóba utazott, majd onnan ment tovább Iquiquébe.

Chilei látogatásával kapcsolatosan az egyházfő kijelentette: nagyon elégedett a chilei néppel, mert „nagyon jó és befogadó” nép.

A pápa Iquique után Peruba látogat, ahol vasárnapig marad  – közölte Greg Burke szentszéki szóvivő. A perui fővárosban, Limában eközben a helyi papság részéről elkövetett szexuális visszaélés áldozatai tartottak nyilvános fórumot többek között Sara Oviedóval, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának egykori alelnökével. Az érintettek kijelentették: a pápának bíróság elé kell bocsátania ezeket az egyházi személyeket, hogy a megfelelő büntetésben részesüljenek. Az egyház nem lehet felelős értük – mondta Oviedo.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.