Működik a forródrót a két Korea között

Öt percig élt a Phenjant és Szöult összekapcsoló katonai vonal, a teszt szimbolikusan közelebb hozta a két országot.

MN
2018. 01. 10. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Próbaüzemben helyreállították szerdán az összeköttetést a két Korea között az úgynevezett katonai forródróton át, és nem volt üzemzavar – jelentette be a dél-koreai védelmi minisztérium.

„Az érintkezési próba öt percen át tartott. Nem voltak hibajelzések. A hadsereg folytatja a műszaki munkát a közvetlen összeköttetésen, amelyet csaknem két éve nem használtak” – közölte a tárca.

Dél-Korea hosszú ideje igyekezett helyreállítani a forródrótos kapcsolatot északkal, de az mereven elzárkózott előle. A helyzet a felek keddi, magas szintű találkozóján változott meg, amikor a két ország megállapodott az összeköttetés helyreállításáról.

A dél-koreai elnök szerdán közölte, hogy hajlandó lenne egy csúcstalálkozóra Észak-Korea vezetőjével, de csak ha meg vannak hozzá a feltételek. A részletekre Mun Dzsein nem tért ki, de azt hangsúlyozta, hogy a félsziget atomfegyver-mentesítése vezet az igazi békéhez.

Észak és dél közeledése szilveszterkor kezdődött. Kim Dzsongun északi diktátor újévi köszöntőjében jelentette be: kész párbeszédet kezdeni Szöullal, és mérlegelni fogja, hogy országa részt vegyen a téli olimpián. Az eltelt egy hétben az is kiderült, hogy a katonai diktatúra sportolókat, szurkolókat és magas rangú tisztviselőket is küld déli szomszédjához a sporteseményre.

Észak-Korea később elfogadta azt a dél-koreai javaslatot is, hogy a két ország január 9-én Panmindzsonban magas szintű egyeztetéseket kezdjen a kétoldalú tárgyalások újraindításáról. A felmelegített országközi kapcsolatokkal párhuzamosan az Egyesült Államok szerepe is csökkenhet a térségben: a napokban derült ki az is, hogy elmarad a Dél-Korea és az USA közös hadgyakorlata, Kim Dzsongun pedig azt is elérhette, hogy minimális mértékben megossza a két katonai szövetséges viszonyát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.