Múzeumba kerülhet Róma botrányosan csúf karácsonyfája

Idő előtt elszáradt a lucfenyő, amely belopta magát a turisták és a helyiek szívébe.

MN
2018. 01. 07. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múzeumba kerülhet Róma karácsonyfája, egy idő előtt elszáradt lucfenyő, amely sokáig gúny tárgya volt csupasz ágai miatt – írja az MTI.

A Piazza Venezia közepén felállított, hányatott sorsú karácsonyfa az ünnepek végére annyira belopta magát a rómaiak és a turisták szívébe, hogy az önkormányzat immár különféle terveket szövöget a megmentésére, és a 21 méter magas fenyőfa akár múzeumba is kerülhet.

Hétvégi olasz lapok értesülése szerint a spelacchiónak (ütött-kopott) csúfolt karácsonyfának a Tevere partjától nem messze fekvő, néhány éve megnyílt MAXXI modern művészeti múzeum nyújthat menedéket.

A múzeumi megoldás meghiúsulása esetére javasolt B tervek között szerepel a fenyő kívánságfaként való megőrzése a város egy másik pontján, feldarabolása és szuvenírként való értékesítése, felhasználása egy olyan köztéri házikó megépítésére, ahol anyák szoptathatnák a csecsemőjüket.

Az Észak-Olaszországból származó fenyőfát már Rómába érkezésekor halottnak nyilvánították, Virginia Razzi főpolgármester szerint a kivágásnál és a szállításnál sikerülhetett félre valami, mert amikor a dél-tiroli Fiemme-völgyben kiválasztották a fenyőt, az nagyon szép és tömör volt.

A fenyőfa felállítását heves viták kísérték. A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet azonnali eltávolítását követelte, arra hivatkozva, hogy „a beteg fa a világ szégyenét hozza Róma városára”. A római önkormányzat azonban védelmébe vette a fenyőfát, mondván, „elegáns és egyszerű” és megfelel a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak.

A szokatlan módon elhíresült karácsonyfának időközben saját Twitter-oldala is lett több ezer követővel. Számos turista és római volt kíváncsi a szerencsétlenül járt fára. Ágaira jókívánságokkal teleírt kártyákat aggattak.

A fenyőfát a fiemmei völgyközösség ajándékozta az olasz fővárosnak, Róma önkormányzata több mint 40 ezer eurót fizetett azért, hogy a fővárosba szállítsák és felállítsák.

Nem ez volt az első karácsonyfa-fiaskó Rómában, Virginia Raggi polgármester már 2016-ban is heves bírálatokat kapott az akkori fenyőfa állapota miatt. Akkor az önkormányzat megadta magát a nyomásnak, és az utolsó pillanatban ünnepi ruhába öltöztette az „Olaszország legrondább karácsonyfájának tartott fenyőt”.

2011-ben Gianni Alemano akkori polgármesternek felállítása után néhány órával le kellett bontatnia azt az óriás fehér papírmasé karácsonyfát, amelyet a városlakók rossz ízlésre vallónak.

2015-ig Rómában két karácsonyfát állítottak fel, az egyiket a Piazza Venezián, a másikat a Colosseum előtt. Virginia Raggi azonban 2016-ban szakított a hagyománnyal és a takarékosság jegyében nem állíttatott fát a Colosseumnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.