Múzeummá alakítják Josip Broz Tito jugoszláv elnök luxushajóját

A Sirály nevű jacht felújítását az EU is támogatja.

MTI
2018. 01. 17. 19:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múzeum lesz Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök legendás luxushajójából, a Galebből (sirály). A projekt, amelyet az Európai Unió is támogat, 2020-ra készül el, amikor Fiume lesz Európa kulturális fővárosa – olvasható a város honlapján.

Az 1938-ban épült hajó – amely harminc éven át szolgálta a kommunista vezetőt –, valamint a város egyik épülete felújítására 69 millió kuna (2,8 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást ítélt meg tavaly az Európai Unió. Az önrészt, 12 millió kunát (500 millió forint) a város biztosítja.

Tito kedvenc jachtja jelenleg a fiumei szárazkikötőben vár felújításra. A kommunista vezér halála, majd Jugoszlávia felbomlása után a jármű sokáig Montenegróban vesztegelt, és majdnem hajótemetőben végezte. 1990-ben egy görög hajótulajdonos vásárolta meg, aki gazdag üzletemberek számára akart luxusjachtot varázsolni belőle. A Galebet az észak-dalmáciai Viktor Lenac hajógyárba vontatták, ahol felújításra várt, de pénzhiány és más körülmények miatt nem sikerült véghezvinni a tervet. Fiume egy árverésen vette meg a hajót 2009-ben 150 ezer dollárért.

Később a Galeb Horvátország védett kulturális örökségé vált, ezért az örökségvédelmi előírásokkal összhangban kellett hasznosíthatóvá tenni.

Vojko Obersnel, Fiume polgármestere elmondta: a Galeb a régi időket és rezsimeket fogja bemutatni, múzeum, szálláshelyek, konferenciaterem, étterem és rekreációs központ is helyet kap benne. „Olyan múzeum lesz, amely a saját történelmén kívül és mindenféle idealizálás nélkül az összes totalitárius rezsimet bemutatja, amelyet Fiume megélt” – magyarázta.

A Galeb kereskedelmi hajóként kezdte 1938-ban Genovában. A második világháborúban kisegítő cirkálóként használták, 1943-ban a német flotta hadizsákmánya lett. Egy évvel később egy légitámadásban súlyosan megsérült, majd Jugoszláviában építették újjá. 1953-ban Tito elnök luxushajójaként új korszakot kezdett.

Tito híres filmsztárokat is fogadott a hajón, például Sophia Lorent és Elizabeth Taylort. A fedélzeten gyakran fontos diplomáciai tárgyalások is folytak. A Galeb csaknem három évtizedig, Tito 1980-as haláláig az elnök úszó hivatalaként szolgált. Ez alatt több mint tizennyolcezer tengeri mérföldet tett meg, három földrész tizennyolc országában kötött ki.

Jugoszlávia felbomlása előtt a Galeb utolsó küldetésként 1991-ben Szlovéniából szállította el a jugoszláv hadsereg katonáit, miután Ljubljana mindössze két hétig tartó harcok után kikiáltotta függetlenségét. A jacht ezután a Kotori-öbölbe, Montenegróba vonult vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.