Nem kapott bizalmat a parlamentben Andrej Babis kisebbségi kormánya

A szavazás eredménye várható volt, mivel több parlamenti párt is bejelentette, hogy nem fogják támogatni.

MN
2018. 01. 16. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kapott bizalmat a cseh parlamenti alsóházban Andrej Babis kisebbségi kormánya. A bizalmi szavazás eredménye várható volt, mert a kormányzó ANO mozgalmon kívül a további nyolc parlamenti párt már korábban bejelentette, hogy nem fogja támogatni a kabinetet. Andrej Babis kormányfő már a múlt héten közölte: amennyiben a kabinet nem kap bizalmat, január 17-én benyújtja lemondását.

Andrej Babis előzetesen bejelentette újságírók előtt, hogy mentelmi jogának megvonására fogja kérni a parlament alsóházát, illetve hogy adják ki a rendőrségnek. Büntetőjogi eljárás indult ugyanis ellene, mivel uniós támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják. A szavazás előtti sajtótájékoztatón a miniszterelnök arról beszélt, hogy mindez csak ürügy a leváltására. Mint mondta, a kialakult helyzetért az ellenzék a felelős, mert nem akarnak együttműködni az ANO mozgalommal.

A büntetőjogi eljárás annak kapcsán indult, hogy EU-s támogatást kaptak egy szabadidőközpont építésére, és a tulajdonoshoz állítólag jogtalanul jutott az 580 millió forintnak megfelelő összeg. Az ügyben az ANO első alelnöke, Jaroslav Faltynek képviselő is érintett, aki szintén kérte a parlamenttől kiadatását.

A 200 tagú testületben a szavazáson részt vevő 195 képviselő közül 78-an támogatták a kormány programnyilatkozatát, míg 117-en ellene szavaztak. A szavazás eredménye azt jelenti, hogy a kabinetnek le kell mondania.

A tavaly októberi képviselőházi választást az ANO mozgalom nyerte, és 78 mandátumot szerzett a parlamenti alsóházban. A kormányalakítási tárgyalások folyamán egyetlen párt sem akart kormánykoalícióra lépni vele, ezért Andrej Babis, a mozgalom elnöke decemberben kisebbségi kormányt alakított.

Milos Zeman köztársasági elnök már a múlt héten bejelentette, hogy a második kormányalakítási kísérlettel is Andrej Babist fogja megbízni. Ezúttal azonban kormányfővé csak azután nevezi ki, hogy Babis bebiztosítja kormánya számára a parlamenti alsóház többségének támogatását.

A hatályos szabályok szerint Csehországban három kormányalakítási kísérletre van lehetőség, az első kettőre az államfő, a harmadikra pedig a képviselőház elnöke ad megbízatást.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.