Női sofőröket toboroz az Uber Szaúd-Arábiában

Az ultrakonzervatív királyságban hamarosan feloldják a nők vezetési tilalmát, és a cég máris reagált.

MN
2018. 01. 11. 8:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábia az egyik utolsó ország a világon, amely tiltja a nőknek az autóvezetést, de már nem sokáig: a Mohammad bin Szalman koronaherceg nevéhez fűződő, óvatos reformok jegyében idén júniustól feloldják a tilalmat. Az Uber autómegosztó alkalmazást működtető cég és dubai változata, a Careem máris reagált erre: elkezdtek női sofőröket toborozni.

Jelenleg Szaúd-Arábiában minden Uber-sofőr férfi, az utasoknak viszont – a CNN által megismert statisztikák szerint – 80 százaléka nő, a Careem esetében pedig ez az arány 70 százalék. A vezetési tilalom miatt sok nőnek az Uber vagy a Careem jelentette az egyetlen lehetőséget, hogy kimozduljon otthonról. A konzervatív családokból származó nők viszont pont azért nem használták a rendszert, mert a sofőrök férfiak, ők pedig nem mutatkozhatnak együtt idegen, nem családtag férfiak társaságában.

A helyzet biztosan csak nagyon lassan fog megváltozni, hiszen csak kevés nőnek van jogosítványa. Az autómegosztó appokat működtető cégek ezért egyelőre olyan nőket toboroznak, akik külföldön már szereztek jogosítványt – állítólag már több ezren jelentkeztek –, és mindössze egy 90 perces, gyorstalpaló tréninget szerveznek nekik a szaúdi közlekedési szabályokról és az ügyfelek kezeléséről. A tervek szerint három városban, Rijádban, Jeddahban és Al Khobarban vetik be először a női sofőröket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.