Orosz bombázókat fogtak be belga vadászgépek az Északi-tenger felett

A két TU–160-as típusú repülő feltartóztatására két F–16-ost küldött fel a belga légvédelem.

MTI
2018. 01. 15. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belga vadászgépek hétfő délelőtt befogtak két orosz bombázót az Északi-tenger felett, a hollandiai partok közelében – közölte a brüsszeli védelmi minisztérium. A katonai légtérellenőrzés riasztását követően a Benelux-államok (Belgium, Hollandia és Luxemburg) légtérvédelmét jelenleg ellátó belga haderő két F–16-os vadászgépet küldött a florennes-i támaszpontról a két TU–160-as típusú orosz hadászati bombázó feltartóztatására.

A VRT flamand közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a belga pilóták azonosítás után kiterelték az orosz gépeket a térségből, onnantól nyugatra a brit légierő Typhoon típusú harci gépei vették át a bombázók kíséretét. Belgium múlt héten vette át Hollandiától a Benelux-államok légtérvédelmét, amelyet a tavaly év eleje óta négyhavi váltásban közösen lát el a két ország. A 11–13 ezer kilométeres hatósugarú Tupoljev 160-as bombázók atomfegyver szállítására is alkalmasak.

A NATO-tagországok harci repülői nem először indultak orosz gépek feltartóztatására, amióta az ukrán válság miatt feszültté vált a Nyugat és Moszkva kapcsolata. Oroszország az utóbbi években számos alkalommal megsértette Nagy-Britannia, Izland, Kanada és más államok légterét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.