Páncélozott csapatszállítókat vásárol Románia

A 237 megrendelt Piranha páncélosból idén 36-ot kap meg a hadsereg: Románia közel 10 milliárd eurós értékben modernizálja haderejét.

MN
2018. 01. 12. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piranha 5 típusú, nyolckerék-meghajtású páncélozott csapatszállító járművek beszerzéséről írt alá megállapodást pénteken a román védelmi miniszter az amerikai tulajdonban lévő General Dynamics European Land Systems-Mowag vállalattal. A típust egyébként már régóta használja a román hadsereg.

A szerződésben szereplő 237 jármű közül idén 36-ot kap meg a haderő. Az első 30-at még a svájci székhelyű Mowag gyártja, a többi, csaknem kétszáz katonai járművet már a Bukaresti Gépgyárban állítják össze, az ehhez szükséges korszerű technológia meghonosítása nyomán – írja az MTI.

Jelen volt a szerződéskötésnél a székelyeket csütörtökön még akasztással fenyegető Mihai Tudose miniszterelnök is, aki fölidézte, kilenc hónappal korábban még gazdasági miniszterként vett részt a hazai védelmi ipar talpra állítását is szolgáló projekt elindításában. Bár az eseményről kiadott közleményben nem pontosították ennek összegét, Mihai Fifor védelmi miniszter szerint a csapatszállítók beszerzésére fordítandó költségvetési források „jelentős\" részben visszakerülnek a román gazdaságba a gyártás Romániába telepítése révén.

A román legfelsőbb védelmi tanács tavaly augusztus elején hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket. A román hadsereg nyolc nagyszabású beruházási programot indít, ezek mindegyikének értéke meghaladja a 100 millió eurót.

Összehasonlításként, a magyar kormány körülbelül 100 milliárd forintot (jelenlegi árfolyamon mintegy 320 millió euró) fordítana a honvédségi haderőfejlesztésre a Zrínyi 2026 program keretében.

A B1 hírtelevízió szerint a 2026-ig tartó hadi beszerzések sorában Románia 370 millió eurót fordítana Piranha típusú, nyolckerék-meghajtású járművekre. A Digi 24 hírtelevízió szerint Románia csaknem 900 millió eurót készül csapatszállító páncélozott járművekre fordítani.

2016-ban, a korábbi szakértői kormány idején egy másik, román–német vegyesvállalat létrehozásáról született megállapodás a német Rheinmetall Landsysteme és az Uzina Automecanica Moreni között, hogy nyolckerék-meghajtású páncélozott járműveket, és 4 x 4-es harckocsikat gyártson a román szárazföldi erők számára. Az akkori kezdeményezés további sorsát illetően a mostani kormány részéről nem hangzott el hivatalos bejelentés.

Románia tavaly vállalta, hogy a GDP 2 százalékának megfelelő összeget, több mint 3 milliárd eurót fordít évente védelmi kiadásokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.