Stabil kormányt sürgetett a német államfő

Steinmeier a kisebbségi kormányt és az új választást legvégső megoldási kísérletnek nevezte.

MN
2018. 01. 13. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stabil kabinet létrehozását szorgalmazta, és az esetleges kisebbségi kormány, valamint az új választás kiírása ellen foglalt állást szombaton a német szövetségi elnök. Frank-Walter Steinmeier a Focus című hírmagazin legfrissebb számában megjelent interjújában mind a kisebbségi kormányt, mind az új választást legvégső megoldási kísérletnek nevezte. Egy nappal a nagykoalíciós kormányalakítási puhatolózó egyeztetések befejezése, illetve a hivatalos tárgyalások megkezdésére tett javaslat megszületése után Steinmeier a leghatározottabban állt ki egy stabil kormány megalakulása mellett – írja az MTI.

Az államfő – aki kulcsszerepet játszott abban, hogy az eddigi nagykoalíciós partnerek, a konzervatív pártok és a szociáldemokraták ismét egyeztetéseket kezdtek – kijelentette: az esetleges kisebbségi kormány alkotmányjogilag nem zárható ki, azonban Európa jelenlegi helyzetében aligha alkalmas a kialakult válság megoldásához. Az elnöknek végső soron lehetősége van arra is, hogy a kormányalakítási kísérletek meghiúsulása esetén új választást írjon ki, ezt azonban Steinmeier – akárcsak a kisebbségi kabinetet – ultima ratiónak nevezte. Az államfőnek az a feladata, hogy szükség esetén hidakat építsen, az azonban már nem tőle függ, hogy a pártok rálépnek-e a hídra – fogalmazott.

Pénteken Berlinben az újabb közös kormány megalakítását célzó tárgyalások megkezdése mellett foglaltak állást a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció képviselői, akik több napon keresztül egyeztettek az együttműködés folytatásának lehetőségéről. A megbeszélések utolsó fordulója után a Kereszténydemokrata Unió, a Keresztényszociális Unió és a Németország Szociáldemokrata Pártja küldöttsége egyaránt egyhangúlag döntött arról, hogy pártja illetékes testületeinek a hivatalos koalíciós tárgyalások elkezdését javasolja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.