Strasbourg szerint nem sérti a vallásszabadságot az iskolai felvilágosítás

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította egy svájci anya keresetét, aki féltette a lányát a szexóráktól.

MN
2018. 01. 19. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabad, illetve szükséges-e a gyerekeknek már az elemi iskolában szexualitásról beszélni? Erről valószínűleg a végtelenségig lehet vitatkozni, de egy konkrét ügyben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön azt mondta: igen. Egy svájci anya nyújtott be keresetet, miután hiába próbálta a magánélet szentségére és a vallásszabadságra hivatkozva kivonni a lányát a szexuális felvilágosító órák alól, de a bíróság elutasította a keresetét.

Az ügy még 2011-ben kezdődött, amikor a Bázel kantonban élő A. R. azzal fordult a helyi iskola vezetőjéhez, hogy mentsék fel a lányát a szexuális felvilágosítást adó órák látogatása alól. A kérését az igazgató elutasította, ahogy a kanton oktatási hivatala, a bázeli közigazgatási bíróság, majd a szövetségi bíróság is. A nő és lánya ezek után fordult a strasbourgi testülethez, alapvető jogaik sérelmére hivatkozva.

A csütörtökön közzétett ítélet szerint azonban nem állja meg a helyét sem a családi élet tiszteletben tartására, sem a vallás- és lelkiismereti szabadságra való hivatkozás. Az indoklás szerint a képzés célja, hogy felkészítse a gyerekeket a társadalmi valóságra, amiben élni fognak. Felmerülhet ugyan a kérdés, hogy indokolt-e egészen fiatalon elkezdeni, de a bírák szerint abban a formában, ahogy a bázeli iskolák végzik a felvilágosítást, igen a válasz: nincs ugyanis rendszeresített tanterv, hanem a pedagógusok válaszolnak a gyerekek felmerülő kérdéseire.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.