Tillerson: Észak-Korea tárgyalni fog az USA-val

Szavai szerint arra vár, hogy Kim Dzsongun jelezze erre vonatkozó szándékát.

MN
2018. 01. 18. 5:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen a politikus Condoleezza Rice egykori külügyminiszterrel együtt válaszolt nemzetközi kérdésekre. Észak-Koreával kapcsolatban az MTI összefoglalójában azt írta, hogy Tillerson kijelentette: arra vár, hogy az ország vezetője, Kim Dzsongun jelezze, tárgyalni akar. Mint mondta, biztos abban, hogy ez bekövetkezik.

Tillerson előző nap a kanadai Vancouverben az Észak-Korea elleni szankciókról tárgyalt olyan államok külügyminisztereivel, amelyek az Egyesült Államok oldalán harcoltak a koreai háborúban. Ott hangzott el – japán hírszerzői forrásokra hivatkozva –, hogy a büntetőintézkedések hatása már mutatja első eredményeit.

A külügyminiszter ezzel párhuzamosan kifejtette, az Egyesült Államok támogatja a két Korea közötti közeledést, így azt is, hogy a két ország közös zászló alatt indul a februári phjongcshangi téli olimpián.

Miközben kétségeit fejezte ki Phenjan szándékainak őszinteségével kapcsolatban, a politikus, hangsúlyozta: nem hagyják, hogy Észak-Korea éket verjen az Egyesült Államok és szövetségesei közé. Úgy vélekedett, az észak-koreai kapcsolatteremtés az ország déli szomszédjával lehet az első jele annak, hogy hosszú évek feszültségterhes évei után a „jég kezd megtörni”, mert Phenjan elérte célját azzal, hogy az Egyesült Államok szárazföldi területét nukleáris töltettel elérni képes rakétát fejlesztett ki.

Észak- és Dél-Korea szerdán abban állapodott meg, hogy a két ország csapata közösen, egyetlen – fehér alapon a félsziget kék sziluettjét ábrázoló – zászló alatt vonul be február 9-én a déli Phjongcshangban rendezett téli olimpia megnyitóünnepségére. Ezenkívül közös lesz a női jégkorongcsapatuk is, illetve déli sízők egy csoportja Észak-Koreában, a Maszikljong síközpontban együtt edz majd az északi versenyzőkkel.

Az egyébként elzárkózó északi rezsim meglepően békülékenynek mutatkozik a játékok ügyében, és egyenesen 550 fős küldöttséggel – a sportolók mellett szurkolókkal is – kíván részt venni az olimpián és a paralimpián.

A két Korea január 9-án kezdte meg a hivatalos tárgyalásokat a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti feszültség csökkentéséről.

Rex Tillerson a Stanford Egyetemen tartott beszédében szólt arról is: az Egyesült Államok azt szeretné, hogy Moszkva nagyobb nyomást gyakoroljon a szíriai kormányra, vállaljon aktívabb szerepet az ENSZ közvetítésével Genfben zajló szíriai béketárgyalásokon. Úgy vélte, hogy Bassár al-Aszad szíriai elnök Oroszországban látja biztonságának garanciáját. Úgy véli, Moszkvának az a fő feladata, hogy győzze meg az Aszad-rendszert, konstruktívan álljon hozzá a genfi folyamathoz.

A egyesült államok külügyminisztere szerint Oroszországnak tartania kellene magát azokhoz a kötelezettségekhez, amelyeket tavaly novemberben fogalmazott meg az amerikai és az orosz elnök a szíriai rendezés érdekében, azaz az ENSZ égisze alatt a genfi tárgyalások révén. Oroszország azt teheti, hogy egyedülálló befolyását a szíriai rendszeren gyakorolva, elérné, hogy Damaszkusz ne csupán megjelenjen Genfben, de meggyőzően részt vegyen az ENSZ békefolyamatában, és megvalósítsa a tárgyalásokon eddig elért eredményeket. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.