Tizenhat kilométeres olajfolt maradt az elsüllyedt iráni tartályhajó után

A szélessége másfél és hat kilométer között mozog, ezzel nagy veszélyt jelent a helyi tengeri élővilágra.

MN
2018. 01. 15. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat kilométer hosszú olajfoltot hagyott maga után a kigyulladó, majd elsüllyedő iráni tartályhajó a Kelet-kínai-tengeren a japán hatóságok és a kínai média hétfői, egyöntetű jelentései szerint. A CCTV kínai állami televízió szerint az olajfoltot a hajóbaleset helyszínétől keletre fedezték fel vasárnap, a szélessége másfél és hat kilométer között mozog, és észlelése óta a többszörösére nőtt, ami tovább táplálja a tengeri élővilágra leselkedő veszély miatti aggodalmakat. A legnagyobb olajszennyezésről lehet beszélni az 1991-es angolai baleset óta, amikor is 260 ezer tonnányi nyersanyag került a tengerbe egy tartályhajóból a délnyugat-afrikai ország partjainál. A szennyezés felszámolása már elkezdődött, közben leállították az eltűntek felkutatására irányuló, nagyszabású mentőakciót.

A 136 ezer tonnányi, rendkívül gyúlékony, könnyű olajat szállító, panamai zászló alatt hajózó, Szancsi nevű iráni tartályhajó január 6-án borult lángba, miután összeütközött egy kínai hajóval Sanghajtól körülbelül 300 kilométerre keletre. A tartályhajó egy hétre rá, vasárnap süllyedt el. A hajón 32 ember volt, 30 iráni és két bangladesi. Hármuk holtteste került elő eddig. A többiek eltűntek. Az iráni mentőegységek szóvivője már vasárnap közölte, nincs esély arra, hogy túlélőt találjanak.

A kínai hatóságok tájékoztatása szerint a hajó fedélzetén történt robbanások miatt megrepedt a hajótest, és a tengerbe ömlő olaj nagy része lángra kapott. Hétfőn is sűrű füst gomolygott a katasztrófa helyszínét. Szakértők szerint az élővilágban nagyobb kárt okoz az elégő olajnál az, hogy a hajó elsüllyedése miatt feltehetőleg a hajótestben maradt olajon kívül a rendkívül mérgező üzemanyag is a tengerbe kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.