Több száz tunéziai tüntetőt vettek őrizetbe

Csak a fővárosban, Tuniszban kétezren vonultak az utcákra.

MTI
2018. 01. 12. 21:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken is folytatódtak az árak, az adók és a munkanélküliség emelkedése miatt több napja zajló tunéziai tiltakozások. Csak a fővárosban, Tuniszban kétezren vonultak az utcákra. Halifa Sibani belügyi szóvivő szerint hétfő óta 773-ra emelkedett az őrizetbe vettek száma a zavargásokba torkollott tüntetéseken.

Az előző napokhoz képest pénteken békésen zajlottak a demonstrációk. A belügyminisztérium illetékese szerint fosztogatások mellett erőszakcselekmények kísérték az eseményeket, de az előző este nem érkezett bejelentés ezzel kapcsolatosan. Mint mondta, az őrizetbe vettek között 16 feltételezett iszlamista is volt, akik részt vettek a gyújtogatásokban és lopásokban. A tiltakozók és a biztonsági erők közötti összecsapásokban 96 rendőr sérült meg, és a kormányzat tulajdonában álló 88 járművet rongáltak meg. A nyugalom fokozatosan kezd visszaállni – tette hozzá Sibani.

Közben az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet fölszólította a tunéziai biztonsági erőket, engedélyezzék a tüntetéseket, és ne lépjenek föl erőszakosan az aktivistákkal szemben. Az elmúlt napokban a rendőrség keményen eljárt a tiltakozók ellen, többször oszlattak könnygázzal. Emellett olyan értesülések voltak, miszerint a tüntetők több városban is kövekkel dobálták a rendőröket.

„A rendőrség feladata, hogy csillapítsa a helyzetet, és nem az, hogy feltüzelje” – mondta Heba Mojaref, az AI tunéziai vezetője. Emellett a jogvédők azzal vádolják a kormányt, hogy nem teszik közzé a zavargások alatt életét vesztett egyik aktivista boncolási jegyzőkönyvét. Szemtanúk beszámolói szerint a férfin kétszer is átgázolt egy rendőrségi jármű. A belügyminisztérium ugyanakkor azt állította, a férfi egy idült betegsége miatt vesztette életét könnygáz behatása alatt.

Hétfő este, hét évvel az „arab tavaszt” elindító tunéziai forradalom után kezdődött a tüntetéssorozat, ellenzéki kezdeményezésre, a január 1-jén bevezetett megszorító intézkedések miatt.

Az áremeléseket, költségvetési kiadáscsökkentést és adóemelést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly kötött, négy évre szóló, 2,8 milliárd dollár (722 milliárd forint) értékű hitelmegállapodás keretében vezette be a kormány év elejétől.

Jusszef Sahíd miniszterelnök szóvivője pénteken védelmébe vette a megszorításokat, azt állítva, hogy a közép- és az alsó osztályok közvetlen állami támogatását a szabályozás nem érinti, ugyanakkor a nehéz gazdasági helyzetre tekintettel elengedhetetlen a merész reformok végrehajtása.

A pénteki tüntetésen résztvevők többsége a fiatalok közül került ki. Hivatalosan 15 százalékos a munkanélküliség az észak-afrikai országban. A munkanélküliek jelentős hányada diplomás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.