Törökország bekérette az iráni és az orosz nagykövetet

Ankarát aggasztja Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatainak térnyerése az ellenzéki fegyveres erők által ellenőrzött Idlíbben.

MTI
2018. 01. 09. 21:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Anadolu török hírügynökség szerint Ankarát aggasztja Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatainak térnyerése az ellenzéki fegyveres erők, köztük szélsőséges csoportok által ellenőrzött Idlíbben.

Törökország felszólította a szíriai rezsimet támogató országok nagyköveteit, vegyék rá a damaszkuszi vezetést, hogy hagyjon fel a tulajdonképpen fegyverszüneti térségként működő övezet határainak megsértésével – mondták az illetékesek. Ankara egyes mérsékeltnek mondott ellenzéki szervezeteket segít Szíriában.

Vasárnap 21 civil vesztette életét az orosz és a szíriai légierő bombázásában az északnyugati fekvésű tartományban – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), amely a szíriai konfliktust helyi aktivistahálózatra támaszkodva követi figyelemmel.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter korábban azzal vádolta a szíriai kormányt, hogy aláássa a konfliktus politikai rendezésének lehetőségét. „Mérsékelt ellenzéki csoportokat is támadnak a szíriai kormányerők”, méghozzá olyan ürüggyel, hogy a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoportra mérnek csapást, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként volt ismert – mondta a tárcavezető.

Idlíb az egyetlen tartomány, amely teljesen a felkelők és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű katonai ernyőszervezet uralma alatt áll élén a Dzsabhat Fatah es-Sámmal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.