Trump az észak-koreai szankciók kijátszásával vádolja Oroszországot

Az elnök szerint Phenjan minden egyes nappal közelebb kerül ahhoz, hogy az USA-t elérő rakétát fejlesszen.

MTI
2018. 01. 17. 21:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország a nemzetközi szankciók megsértésével segít Észak-Koreának nyersanyagokhoz jutni, Phenjan pedig minden egyes nappal közelebb kerül ahhoz, hogy az Egyesült Államokat elérni képes nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát fejlesszen ki – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Reuters brit hírügynökségnek szerdán a Fehér Házban adott interjújában.

„Oroszország egyáltalán nem segít nekünk az Észak-Koreával kapcsolatos válság megoldásában” – hangsúlyozta Trump. Vlagyimir Putyinnal összefüggésben megjegyezte, hogy az orosz államfő sokat tudna tenni ez ügyben. „Csak sajnos nem valami jó a kapcsolatunk Oroszországgal, és néhány esetben feltehető, hogy az, amit Kína elvesz, azt Oroszország visszaadja. Így a végeredmény nem annyira jó, mint egyébként lehetne” – fogalmazott.

Trump méltatta Kína erőfeszítéseit, amelyekkel korlátozta az Észak-Koreába irányuló olaj- és szénszállítmányokat, ugyanakkor véleménye szerint Peking többet is tehetne Phenjan féken tartására.

Az ötvenhárom perces interjúban az amerikai elnök kételyeinek adott hangot azzal összefüggésben, hogy lenne-e értelmük Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel folytatott tárgyalásoknak. „Nem vagyok biztos abban, hogy a tárgyalásoknak bármi érdemi eredményük lenne. Már huszonöt éve zajlik egyeztetés, és sorra kihasználták korábbi elnökeinket” – hangoztatta. Trump korábban nem zárta ki a közvetlen tárgyalások lehetőségét. Az amerikai elnök nem válaszolt arra a kérdésre, hogy fenntart-e valamiféle kommunikációs csatornát Kim Dzsongunnal.

Azt sem árulta el, hogy az Egyesült Államok fontolgat-e egy korlátozott megelőző csapást, amellyel megmutatná a kommunista vezetésnek szándékai komolyságát. Trump ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „nagyon-nagyon nehéz pókerjátszmát játszunk, és nem akarjuk felfedni a lapjainkat”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly három szakaszban hozott gazdasági szankciókat Phenjan ellen: augusztus 5-én a fémipari termékekre, a szénre és a halászati termékekre vetett ki szankciókat, szeptember 11-én a textiltermékek és az olaj beszállításának korlátozásáról határozott, december 22-én pedig a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportjának további csökkentését szavazta meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.