Tüntetők törtek be a munkaügyi minisztériumba Görögországban

Az épület tetejére is felmásztak, ahol transzparenseket függesztettek ki.

MN
2018. 01. 09. 20:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értesülések szerint a PAME ötszáz tagja rohanta meg a munkaügyi minisztériumot, és közben azt skandálták: „El a kezekkel a sztrájkjogtól” – írja az MTI.

Mintegy 50 aktivista jutott fel az épület nyolcadik emeletére, ahol Effie Ahtszioglu munkaügyi minisztertől azt követelték, hogy álljon el a törvény tervezett módosításától. A 32 éves baloldali tárcavezető ezt elutasította. A Reuters beszámolója szerint a miniszter irodájában nem esett kár, de a folyosón egy szemtanú megrongálódott bútorokat látott.

Az ERT közszolgálati televízió képsorain látható volt, hogy a tüntetők az épület tetejére is felmásztak, ahol transzparenseket függesztettek ki.

A rendőrség szerint nem került sor összetűzésekre a tiltakozókkal – mondta a rendvédelmi szervek egyik tagja.

A válságellenes szigorú megszorító és reformprogram keretében az athéni törvényhozásban egy újabb intézkedéscsomag elfogadását tervezik. Ennek értelmében egyebek mellett a sztrájkjogot is korlátoznák: így szervezett munkabeszüntetésre a jövőben csak akkor kerülhet sor, ha a szakszervezeti tagok több mint fele hozzájárul. A hatályban lévő szabályozás ugyanakkor már 20 százalékos támogatás esetén lehetővé tette a sztrájkot, illetve egyes esetekben elegendő a szakszervezet igazgatósági tanácsának ilyen irányú határozata is.

Más görög szakszervezetek is tiltakozó akciókat jelentettek be az elkövetkező napokban. A tengerészeti munkásképviseletek pénteken terveznek sztrájkot, megbénítva a közlekedést az Égei-tengeren.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő ismételten hangsúlyozta, hogy végrehajtják a reformcsomagot. Az athéni vezetés reményei szerint ugyanis Görögország 2018 augusztusától, a mostani válságellenes program lezárultával ismét önállóan juthat kölcsönhöz a nemzetközi pénzpiacokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.