Újabb szigetet evakuálnak a vulkánkitörés veszélye miatt Pápua Új-Guineában

Vasárnap fokozódott a vulkáni tevékenység.

MN
2018. 01. 15. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új-zélandi közszolgálati rádióadó adott hírt róla, hogy East Sepik tartomány kormánya háromezer lakos kitelepítését rendelte el Biem szigetéről, miután vasárnap fokozódott a vulkáni tevékenység – írja az MTI.

Január elején a közeli Kadovar szigetén tört ki az ottani vulkán. Az ott élő 700 embert egy másik szigetre, Blup Blupra menekítették. Vasárnap azonban azt a szigetet is evakuálni kellett a vulkáni tevékenység erősödése miatt.

Allan Bird, East Sepik tartományi kormányzója elmondta, a szakértők azért javasolták neki Biem kitelepítését, mert a sziget „időzített bombának” számít a jelenlegi helyzetben.

Peter O’Neill, Pápua Új-Guinea miniszterelnöke vasárnap este közleményben bejelentette, hogy engedélyt adott a védelmi erők bevetésére az evakuálási műveletekben. „Nem fogjuk kockára tenni az emberéleteket, most azonnal biztonságba kell helyeznünk az embereket” – fogalmazott O’Neill.

Pénteken a vulkán vörösen izzó sziklákat repített a levegőbe, nagy mennyiségű kén-dioxidot bocsátva a légkörbe. „Rengetegen azonnal menekülőre fogták, amint elkezdődött a kitörés. Nekik menedékre és élelemre van szükségük” – magyarázta Uvanema Rova, a nemzetközi Vöröskereszt pápua új-guineai főtitkára.

A kitörést figyelemmel kísérő szakemberek arról számoltak be, hogy a Kadovar partjainál 600 méter magas gőzoszlop emelkedik ki a tengerből. A vulkanológusoknak nincsenek feljegyzéseik arról, hogy a Kadovar tűzhányója mikor tört ki legutóbb, de azt gyanítják, hogy az egyike lehetett azoknak a „lángoló szigeteknek”, amelyekről a XVII. században élt brit kalóz és felfedező, William Dampier írt naplójában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.