Újraindul a választáson az iraki miniszterelnök

Abádi felekezeteken átívelő „győzelmi szövetséget” akar létrehozni más vallási közösségek jelöltjeivel.

MTI
2018. 01. 14. 7:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haider al-Abádi iraki kormányfő ismét indul a miniszterelnöki posztért – derül ki a politikus vasárnapi bejelentéséből. A közel-keleti országban májusban tartanak parlamenti választásokat. A síita Abádi úgy nyilatkozott, hogy felekezeteken átívelő „győzelmi szövetséget” akar létrehozni más vallási közösségek jelöltjeinek részvételével, hogy közösen induljanak a választásokon.

Abádi 2014-ben Núri al-Malikitől vette át a miniszterelnöki posztot, aki Irán szoros szövetségese, és rengeteg bírálat érte, amiért az iraki hadsereg 2014-en gyakorlatilag összeomlott és megfutamodott az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elől, az ország tetemes részét átengedve a szélsőségeseknek. Maliki szombaton jelentette be, hogy ő is indul a parlamenti választáson. Abádi és Maliki ugyanannak a síita pártnak a tagja. Maliki tudatta: a párt tagjai szabadon választhatnak, hogy az ő „jogállam” elnevezésű választási blokkjára voksolnak vagy Abádi „győzelmi szövetségére”.

Irak 2003-as inváziója és Szaddám Huszein megbuktatása után az állami vezetők posztjait megosztották az országban élő közösségek között; a miniszterelnököt a többségi síiták adják, az államfő a kurd közösségből kerül ki, a parlament elnökének pedig szunnita arabok választanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.