Utolsó hajsza a rejtélyesen eltűnt maláj gép után?

A maláj kormány bejelentette: nem tesz le a három és fél évvel ezelőtt az óceánba zuhanó gép felkutatásáról.

MN
2018. 01. 06. 10:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel a keresés felfüggesztése után újabb kísérletet tesznek arra, hogy megtalálják a három és fél évvel ezelőtt rejtélyesen eltűnt maláj utasszállító gép roncsait. A maláj kormány bejelentette, hogy mégsem adják fel az Indiai-óceánba zuhant MH370-es járat keresését – írja az AP.

A hét elején az amerikai székhelyű Ocean Infinity vállalat egy keresőhajót küldött a térségbe, a maláj hatóságok azonban csak akkor fizetik ki a cégnek a kutatás költségeit, ha a keresés sikerrel jár.

A maláj, az ausztrál és a kínai hatóságok már korábban közölték, hogy 2016 végéig átkutatják az óceán 120 ezer négyzet-kilométeres területét, és befejezik a keresést, ám a rossz időjárás késleltette a felderítést. 2017 január közepén pedig, 1046 napi kutatás után végleg abbahagyták a gép keresését.

Bár több mint egy évvel a katasztrófa után találtak kisebb roncsdarabokat Réunion szigeténél – amelyekről később bebizonyosodott, hogy valóban a maláj géphez tartoztak –, az utasszállító rejtélyes eltűnésének miértjére nem találtak választ.

Tavaly az Ausztrál Közlekedésbiztonsági Hivatal (ATSB) alaposan megvizsgálta a gép műholdas kommunikációját, az előkerülő fékszárnydarabok alapján pedig megállapította, hogy a gép az eltűnésekor nem kísérelt meg leszállni. Vagyis a gép pilóta irányítása nélkül maradt, és meredeken ereszkedni kezdett, miután kifogyott az üzemanyagból. Ám az, hogy mindezt mi okozta, továbbra is rejtély.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó, Boeing 777-es típusú személyszállító gép 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án zuhant az Indiai-óceánba.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.