Venezuela fokozott olajtermeléssel enyhítene a válságon

Szakértők szerint ehhez külföldi segítségre lenne szüksége a fizetésképtelen országnak.

MN
2018. 01. 15. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A venezuelai kormány az olajtermelés növelése révén befolyó pluszösszegek felhasználásával kíván enyhíteni a gazdasági és szociális válságon. Manuel Quevedo venezuelai alelnök, aki egyben az olajipari minisztériumot is vezeti, vasárnap azt mondta, hogy a dél-amerikai ország olajtermelése ismét közelít a napi 1,9 millió hordóhoz. Nem hivatalos adat szerint a decemberi olajtermelés 16 éves mélypontra, napi 1,7 millió hordóra esett a novemberi 1,834 millió hordóról. Venezuela olajtermelése 2014 nyarán, amikor a kőolaj ára 100 dollár fölött járt hordónként, napi 2,3 millió hordó volt. A kormány tervei szerint az idei átlagos olajtermelés napi 2,4 millió hordó lesz.

Az alelnök elmondta, hogy továbbra is érvényes az a terv, amely szerint napi 6 millió hordóra növelik az olajtermelést, amit még a korábbi államfő, Hugo Chávez tűzött ki célul. Szakértők szerint ehhez rengeteg pénzre, főleg külföldi forrásra lenne szüksége a gyakorlatilag fizetésképtelen, 150 milliárd dolláros adósságot nyögő országnak.

Venezuela a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével bír, a térség legnagyobb olajtermelője, a világ tizedik legnagyobb olajexportálója. Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének nagyobbik részét. A kőolaj éveken át tartó, nyomott ára azonban kikezdte a venezuelai költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a kihívásokra, ezért mára romokban hever az ország gazdasága.

Tavaly 2600 százalék fölött volt az infláció. Venezuela pénzügyi gondjait jól tükrözi, hogy január elején ismét nem rendezte hozamtartozását egyik kötvénye után, s ezzel a kormány és a PDVSA állami olajipari cég összesen 1,28 milliárd dollárnyi adósság kifizetésével maradt el. Az országnak az idén 9 milliárd dolláros adósságot kell rendeznie, míg a devizatartaléka 9,770 milliárd dollár volt novemberben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.