Vulkánkitörés miatt már a második szigetet telepítik ki Pápua Új-Guineában

A vulkanológusoknak nincsenek feljegyzéseik arról, hogy a Kadovar tűzhányója mikor tört ki legutóbb.

MN
2018. 01. 14. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a második sziget lakosságát telepítették ki vasárnap vulkánkitörés miatt Pápua Új-Guineában. A Kadovar nevű szigeten fekvő tűzhányó január 5-én kezdett kitörni, azt a szigetet már akkor kiürítették, az ott élő 590 embert Blup Blupra költöztették át részben a földcsuszamlás és a szökőártól való félelem miatt. A Rabaul Vulkanológiai Obszervatórium szerint szökőár is várható – írja a Sunday Express.

Pénteken a vulkán felrobbant, vörösen izzó sziklákat repítve a levegőbe, és nagy mennyiségű kén-dioxidot bocsátva a légkörbe. Ezért az ország kormánya úgy döntött, Blup Blup szigetét is kiürítik, mert az ott lévő 1500 embert nem tudták volna biztonságosan ellátni. Blup Blupról Új-Guinea szigetére viszik az embereket, ahol a nemzetközi vöröskereszt segíti az ellátásukat.

„Rengetegen azonnal menekülőre fogták, amint elkezdődött a kitörés. Nekik menedékre és élelemre van szükségük” – magyarázta Uvanema Rova, a nemzetközi vöröskereszt pápua új-guineai főtitkára. Az ausztrál kormány is bejelentette, hogy támogatást küld a bajba jutottaknak.

A kitörést figyelemmel kísérő szakemberek arról számoltak be, hogy a Kadovar partjainál 600 méter magas gőzoszlop emelkedik ki a tengerből. A vulkanológusoknak nincsenek feljegyzéseik arról, hogy a Kadovar tűzhányója mikor tört ki legutóbb, de azt gyanítják, hogy ez lehetett az egyike azoknak a „lángoló szigeteknek”, amelyekről a XVII. században élt brit kalóz és felfedező, William Dampier írt naplójában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.