Az amerikai külügy is tudja, a „lengyel haláltáborok” kifejezés félrevezető

Rex Tillerson csalódottságának, ugyanakkor megértésének is hangot adott Duda aláírása kapcsán.

MTI
2018. 02. 07. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A latin-amerikai körúton tartózkodó külügyminiszter rövid kommünikében reagált arra, hogy Andrzej Duda lengyel elnök bejelentette: aláírja a törvénymódosítást.

Közleményében az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: az Egyesült Államok csalódott, hogy Lengyelország államfője aláírta a törvényt, amely „büntetni rendeli, ha náci bűnöket tulajdonítanak Lengyelországnak”. Tillerson hozzátette: Washington tisztában van vele, hogy a törvénymódosítást még a lengyel alkotmánybíróság megvizsgálja. De „e törvény végrehajtása kedvezőtlenül érinti a szólás és a tudományos kutatás szabadságát” – mondta.

A külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: „az Egyesült Államok újra megerősíti, hogy a »lengyel haláltáborok« kifejezés fájdalmas és félrevezető.” Washington megítélése szerint e történelmi pontatlanságok megviselik Lengyelországot – amelyet a közlemény „erős szövetségesnek nevez” –, és fel kell vennie a harcot ellenük, de oly módon, hogy közben ne sérüljenek az alapvető szabadságjogok. A kommüniké hangsúlyozza, „a megtévesztő nyelvezet legyőzésének legjobb eszköze a nyílt vita, az ösztöndíj és az oktatás”.

Andrzej Duda lengyel elnök a Nemzeti Emlékezet Intézetéről szóló törvényt módosító jogszabály aláírását jelentette be, utólagos normakontrollt kérve az alkotmánybíróságtól.

Rex Tillerson február 1-je óta latin-amerikai körúton van. Látogatásának állomásai: Mexikó, Argentína, Peru, Kolumbia és Jamaica. Valamennyi országban elsősorban biztonsági, energiabiztonsági, valamint gazdasági kérdésekről tárgyal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.