Az új technológiákkal tennék nyitottá a fiatalokat a magyar–lengyel barátság iránt

A Lengyel Intézet új vezetője korábban a Békemeneten is részt vett, de szerinte a két ország közti viszonyban a pártpolitika másodrendű. Interjú.

Ruzsbaczky Zoltán
2018. 02. 01. 5:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ön idén év elejétől lett a Lengyel Intézet igazgatója. Lesz stratégiai változás az intézet munkájában?
– Lesznek strukturális változások, de nem azonnal, először a normál működést tartanánk fent. Folyik a szervezési munka, idén ünnepeljük a függetlenség visszanyerésének századik évfordulóját, de lesz több más jubileum is, ezek meghatározzák majd az intézet idei működését. Mindig is különös gondot fordítottunk a magyar–lengyel kapcsolatok ápolására, erre még nagyobb hangsúlyt akarunk tenni. Nem győzzük eleget hangoztatni a minket mindig is támogató magyar barátaink érdemeit. Még több figyelmet szeretnénk fordítani a közös programokra, szoros együttműködést akarunk sok más mellett a Nemzeti Emlékezet Bizottságával (NEB), és a Terror Háza Múzeummal is. Gyönyörűen felújított székházban vagyunk. Január 16-án volt az első nagyobb eseményünk, az Antall József Tudásközpont együttműködésében bemutattuk a Magyar emlékek Lengyelországban című könyvet, vendégül láttuk például Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest is.

– Összefügg ez a törekvés azzal, hogy a két ország között most rendkívül erős a diplomáciai kapcsolat?
– Természetesen összefügg ezzel a fontos politikai kérdéssel, bár mi más területen dolgozunk.

– Ön sok éve itt él, részt vett a Békemeneten is, mi a véleménye a mai magyar közállapotokról? Ismét részt venne Békemeneten?
– Számos hazafias rendezvényen vettem részt az elmúlt években. Hogy ismét részt vennék-e, nagyon elméleti kérdés, spekulálni nem szeretnék, a munkámra koncentrálnék. Civilként működtem, akként is vettem részt ezeken az eseményeken. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szívem vagy a világnézetem megváltozott volna.

– Aki felületesen követi az eseményeket, manapság – főleg Nyugat-Európában – a hírek következtében kedvezőtlen képet kap Lengyelországról. Van valami stratégiájuk arra, hogy ezt a kultúrdiplomáciában ellensúlyozzák?
– Magyarországon nincs ilyen probléma. Itt nem jellemző Lengyelországról hamis képet mutatni. A legnehezebb helyzetekben most is számíthatunk Magyarország segítségére, szolidaritására. Persze ettől még Magyarországon is ügyelünk az országunk megjelenésére. Nyugat-Európában nehezebb lehet a helyzet, de bízom benne, hogy a kollégáim megoldják.

– Szokták mondani, hogy a mostani lengyel kormánynak nem hivatalos szövetségese a katolikus egyház. Van hatása a kultúrpolitikára is?
– Nem az intézménynek, az egyháznak van hatása a kultúrpolitikára vagy bármely más területre, hanem a szemléletnek. Ha valaki keresztény, bármilyen pozíciót is tölt be, keresztény is marad.

– Csakhogy ez a szemlélet Nyugaton ellenállásba ütközik. Ezért kívülről úgy tűnik, hogy például az abortusz szigorú lengyel szabályozása ügyében Varsó és a Nyugat elbeszél egymás mellett, nincs meg a párbeszéd, emögött a jelenség mögött pedig kulturális-társadalmi gyökereket vélhetünk felfedezni.
– Valóban nincs párbeszéd, természetesen az lenne a jó, ha a két fél racionálisan tudna egymással beszélgetni. Bízom abban, hogy megváltozik a helyzet, a nyugati elit pedig készen áll majd a dialógusra, nem pedig ránk akarja erőltetni a világnézetét.

– Gyakran úgy tűnik, sok közép-európai, magyar, lengyel vagy éppen cseh csalódott az európai uniós projektben. Miért lehet, hogy ezek az emberek eltávolodtak Nyugat-Európától?
– Én úgy látom, a nyugati elit ideológiailag teljesen eltávolodott a közemberektől.

– Erre példát is tud mondani?
– A legszembeötlőbb példa a keresztény etikába ütköző törvények megítélése. Amikor kereszténységről beszélünk, az egy általános és univerzális fogalom, az európai kultúra egyik pillére. Ha ezt megrongáljuk, érthető, hogy az emberek furcsállják a helyzetet.

– Mit gondol arról az elméletről, miszerint a közép-európaiak a csatlakozás megszavazásakor egy idealizált, és nem egy valós Nyugat-Európát láttak maguk előtt?
– Nagyon valószínű, hogy ez is közrejátszik. Érdemes azonban megjegyezni, hogy 15 év alatt maga az Európai Unió is megváltozott. A világ fejlődik, ehhez képest kell nekünk is állást foglalni.

– Van egy nagy különbség Lengyelország és Magyarország között, míg a lengyelek hagyományosan bizalmatlanok Oroszországgal szemben, a magyarok, legalábbis a kormány inkább a partnerségre törekszik. Van ennek hosszú távú hatása a lengyel–magyar viszonyra?
– A magyar–lengyel barátság a sors- és értékközösségre épül, ezért ennek szerintem nincs nagy jelentősége. Óriási a szerepe az ember és ember közti kapcsolatnak, és ebből a szempontból a pártpolitika másodrendű. Erről szól a most megnyitott kiállításunk is. Bemutatjuk például az orawkai fatemplomot, az együttműködés szép megnyilvánulását, mely a világörökség része, és régen a Magyar Királyság területén helyezkedett el, majd a határok mozgásának következtében ma Lengyelország területén van, a gyönyörű történelmi emléket pedig a mai napig gondozzák a lengyelek.

– Kell-e új projekt a 21. században a magyar–lengyel viszony javítására?
– Mindenképpen kell, a stratégiánk része a fiatal generáció érdeklődésének felkeltése. Az új technológiák alkalmazásával szeretnénk nyitottá tenni őket a magyar–lengyel barátság és a lengyel kultúra iránt. A kulturális kapcsolatok ápolása olyan, mint a váltófutás, ahol mindig új versenyző állt be. Most egyébként pont abban próbálunk segíteni, hogy a Debreceni Egyetemen ismét felálljon a lengyel tanszék. Örömmel tapasztaltuk azt is, hogy rengetegen érdeklődnek a Lengyel Intézet nyelvtanfolyamai iránt is.

– 2015 óta a korábbinál konzervatívabb lengyel kormány állt fel. Az általuk vallott tradicionális értékek megjelennek majd az önök munkájában is?
– Természetesen, a külügyminisztérium alkalmazásában állunk, igaz, a kultúrával foglalkozunk. Több gondot fordítunk majd a történelmi projektekre, most is van egy úttörő kezdeményezésünk a NEB-bel, egy konferenciát szervezünk a Kiátkozott Katonákról. Közös megemlékezést rendezünk azokra a katonákra gondolva, akik részt vettek a második világháború utolsó éveiben kezdődött, csaknem két évtizeden át tartó antikommunista felkelésben. Ez egy viszonylag ismeretlenebb része a lengyel történelemnek.

– Hogyan dolgozza fel a 21. századi lengyel társadalom, hogy a második világháború során ellentétes oldalra sodródtunk?
– Nem hiszem, hogy ez különösebb figyelmet kapna. Hálásak vagyunk a magyaroknak, mert csakis jó tapasztalataink vannak velük kapcsolatban, például a lengyel menekültek befogadását illetően. A Varsói Felkelés Múzeumában is külön kis részt szenteltek a lengyel–magyar kapcsolatoknak. Az ilyen fontos dolgokat próbáljuk hangsúlyozni, áthidalva a különbségeket a lengyel–magyar viszony tekintetében.

– Egyetért azzal a nézettel, miszerint Közép-Európának nagyobb szerepet kellene vállalnia Európa fejlődésében?
– Mindenképpen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.