Ismerje meg Kim Dzsongun húgát, aki fontos küldetést kapott

Kim Jodzsong háttérszereplőből lett az egyik legbefolyásosabb vezető, mosolyogva törheti meg az országa ellen létrejött szövetséget.

Koncz Tamás
2018. 02. 10. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mosolygó statiszta, gyakori biodíszlet Kim Dzsongun gyárlátogatásain, tisztes távolságra a vezetőtől és tábornoki körétől: korábbi megjelenései alapján Dzsongun húga, Kim Jodzsong csak mellékszereplőnek tűnt a phenjani rezsimben, aki csak a rokonság miatt kerülhet egy légtérbe a diktátorral.

Szöuli látogatása azonban egyértelművé tette, hogy Kim Jodzsong ennél jóval fontosabb pozíciót és nagyobb hatalmat birtokol:

ő a Kim család legtekintélyesebb tagja, aki Dél-Koreába látogatott 1953 óta – úgy, hogy Észak és Dél jogi értelemben azóta is háborúban áll egymással.

Jodzsongot szívélyesen fogadta Mun Dzsein dél-koreai elnök, háromórás protokollmegbeszélésük során az asszony továbbította Kim Dzsongun kézzel írt meghívólevelét, amelyben Phenjanba invitálták a déli államfőt.

A gesztus mélységesen nyugtalanította Japánt, nem ok nélkül. A mosolydiplomácia bevetése jelzi, hogy a diktatúra most lágyabb, nőiesebb oldalát próbálja megmutatni a baráti látogatással, és igyekszik felpuhítani a Szöul, Japán és az Egyesült Államok alkotta ellenséges frontvonat azzal, hogy megbékíti a déli szomszédot. Így Amerika sem tudna közeli kontrollt gyakorolni a nukleáris arzenáljával kérkedő Phenjanra.

Kim Jodzsongról az utóbbi időkig keveset lehetett tudni, azonban nem a semmiből tört a nemzetközi diplomácia csúcsára, évekig tartó politikai tréning áll mögötte.

A Wikipédia életrajzi összefoglalója szerint 1987 szeptemberében született, és bátyjához hasonlóan 1996 és 2000 között svájci iskolában tanulhatott, majd a nagyapjáról elnevezett Kim Ir Szen Egyetem hallgatója lehetett.

Első nyilvános szereplése 2010-ben a Koreai Munkáspárt konferenciáján volt, ahol apja, Kim Dzsongil titkárnője mellett állt, viszonylagos ismeretlenségét pedig ki is használhatta. Az Index arról ír, hogy a The Telegraph szerint Jodzsong megfordult Párizsban is, Szingapúrban pedig részt vett Eric Clapton koncertjén.

A fordulatot apja 2011-es halála hozta el: Kim Jodzsong bátyja, Dzsongun mögött állt a ravatalon, és nem hivatalosan ő koordinálta a grandiózus temetési szertartást.

Ezután egyre többször tűnt fel bátyja társaságában az állam televízió felvételein, ahogy jegyzettömböt szorongatva kíséri Dzsongunt a gyárlátogatásokon, hadgyakorlatokon. 2012 elején a nemzetvédelmi bizottság tagjává választották, nyilvánosan először azonban csak 2014 tavaszán tett róla említést a pártállami sajtó, ekkor a központi bizottság magas rangú tisztviselőjének nevezték.

A ranglétra következő és eddigi legmagasabb fokára nyilvánosan tavaly októberben léphetett: beválasztották a Koreai Munkapárt politikai bizottságába.

Ő lett az  agitációs és propagandaosztály helyettes vezetője – egyben Észak-Korea legmagasabb rangú női politikusa, aki sajtóértesülések szerint maga felel bátyja imázsáért, a vezető propagandakampányaiért is. Állítólag ő volt az, aki kitalálta, hogy a diktátor egyfolytában vidámparkokat, sípályákat és közemberek otthonait látogassa meg, és erről egy halom fotó is készüljön, sőt többen az ő számlájára írják, hogy Kim Dzsongun barátkozni kezdett Dennis Rodman egykori profi kosárlabdázóval.

A szöuli sajtó épp ezért már csak Dzsongun Ivankájaként emlegeti, így utalva az amerikai elnök lányára, az apja imázsát alakító Ivanka Trumpra.

Jodzsong felemelkedésével párhuzamosan nagynénje, Kim Gjonghi süllyesztőbe került, igaz a nagynéni politikai karrierje már 2013-ban megpecsételődött, amikor férjét, Csang Szongtheket kivégezték.

Gjonghi és férje még az előző politikai klientúra, a Dzsongil-szféra vezetői közé tartozott; húga helyzetbe hozásával így Kim Dzsongun nemcsak puha nemzetközi diplomáciát folytat, de megfiatalítja és még szorosabban magához köti a phenjani rezsim vezetését is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.