Már Nigel Farage is elismeri: összeomlik a UKIP

Az egykor szebb napokat látott euroszkeptikus párt csődközelbe került. Egykori vezetője és fő szponzora új pártot alakíthat.

Földi Bence
2018. 02. 19. 18:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napra pontosan két évvel ezelőtt kezdődött a brexitnépszavazási kampány az Egyesült Királyságban. Akkor még nem volt biztos, de mára úgy tűnik, hogy David Cameron akkori miniszterelnök politikai manőverének lett pozitív hozadéka is a konzervatívok szempontjából. A radikális jobboldallal szembeni küzdelem egyik módjának azt tartják a szakértők, hogy a fősodorbeli pártok átveszik a szélsőségesek témáit. A brexitnépszavazás esetében is ezt láthattuk, hiszen az Európai Unió elhagyásának kérdése volt az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) fő témája. Cameron azonban felvetette a kilépés lehetőségét a briteknek, és bár a bennmaradás mellett kampányolt, sikeresen rántotta ki a talajt a torykat jobbról szorongató UKIP alól. Más kérdés, hogy a UKIP ezzel elérte az alapítók célját, az Egyesült Királyság lassan, de biztosan elhagyja az EU-t.

A párt a 2016 nyarán tartott brexitnépszavazás óta folyamatos válságot él át, miközben a közvélemény-kutatásokban mélyrepülést mutat be: 16 százalékos átlagról 4 százalékra. A belső krízist tökéletesen illusztrálja, hogy a referendum óta eltelt valamivel több mint másfél év alatt már a hatodik vezetője van a pártnak. Múlt hét elején lemondott a szervezet napi működéséért felelős pozícióból Paul Oakden, aki öt elnök alatt dolgozott már. A legutóbbi megválasztott vezető Henry Bolton volt, aki a tavalyi időközi választáson elért csúfos eredményt követően vette át a UKIP vezetését, azonban múlt szombaton megbukott a pártkongresszuson ellene rendezett bizalmatlansági voksoláson.

Bolton egy olyan magánéleti ügybe bukott bele, amelyhez hasonló miatt törvényt is hoznak Ausztráliában, lásd erről keretes írásunkat. A férfi karácsony előtt hagyta el feleségét és családját, hogy pártja huszonöt éves aktivistájával, a modell Jo Marney-val járjon. Később elvileg szakított a nővel, mivel Marney rasszista szöveget posztolt a közösségi médiában – ám azóta látták már újra együtt Boltont a modellel. A politikus szerint olyan támadás érte magánélete miatt, mint korábban Diána hercegnét.

„Olyan volt az elmúlt hat hét, amilyet egyetlen ellenségemnek sem kívánnék”

– mondta még a voksolás előtt Bolton, majd el is bukott.

Az ausztrál miniszterek nem kezdhetnek beosztottakkal

A canberrai kabinet kisebbik pártjának, az Ausztrál Nemzeti Pártnak a vezetője – aki egyben miniszterelnök-helyettes is –, Barnaby Joyce botránya miatt a kormányfő, az Ausztrál Liberális Pártot vezető Malcolm Turnbull úgy döntött, megtiltja a miniszterek és beosztottjaik közötti szexuális kapcsolatokat. A miniszterelnök ezt múlt csütörtökön jelentette be, azt követően, hogy egész héten a botrányról folyt a diskurzus az országban. Joyce-ról az ausztrál sajtó írta meg, hogy véget vetett huszonnégy éves házasságának, miután korábbi média-tanácsadója, Vikki Campion gyermeket vár tőle. Turnbull szerint helyettese rossz döntést hozott, és megszegte feleségének tett esküjét. Mint mondta, Joyce szabadságra megy, rendezi a helyzetet nejével és négy gyermekével, valamint kialakítja új otthonát. A kormányfő úgy véli, a Joyce-eset rámutatott arra, hogy „nagyon nagy gondok vannak a parlament kultúrájával”. Éppen ezért miniszteri értékekről szóló törvény benyújtását jelentette be, mert az ausztrálok elvárják, hogy a kabinet tagjai betartsanak bizonyos normákat. „A minisztereknek, legyenek szinglik vagy házasok, tilos lesz szexuális viszonyba bonyolódniuk a beosztottjaikkal” – szögezte le Malcolm Turnbull. A botrány folyományaként Joyce a párt vezetéséről is lemondhat, ha a tagok így döntenek. (F. B.)

Henry Bolton helyére ügyvivő elnökként Gerard Batten került, aki legutóbb azzal vétette észre magát – idézve a UKIP régi, idegenellenes irányvonalát –, hogy az iszlámot halálkultusznak nevezte. Az Európai Parlament képviselője – aki korábban a párt brexitügyi szóvivője is volt – szerint alá kellene íratni egy dokumentumot minden muszlimmal, amelyben feladják a Korán bizonyos részeiben való hitüket, továbbá kijelentette, racionálisnak gondolja, hogy a nem muszlimok szerint nem szabadna új mecseteket építeni az Egyesült Királyságban.

A pártnak ráadásul nemcsak a belső válsággal kell szembenéznie, hanem egy külső kihívással is: egy múlt heti bírósági ítélet szerint ugyanis hozzá kell járulnia a UKIP-nek egyik EP-képviselőjük, Jane Collins bírságának kifizetéséhez. A nőt három munkáspárti képviselő perelte be jó hírnév megsértése miatt, a bíróság pedig korábban 660 ezer fontos (231 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezte, ebbe kell most besegítsen a párt is, feltehetően mintegy 200 ezer fonttal (70 millió forint).

Korábban az EU is elzárta a pénzcsapokat, valamint a UKIP fő adományozója sem akar több pénzt adni.

Így az egyre kevesebb pénzből gazdálkodó UKIP-et igen rosszul érinti a bírság. Nem csoda, hogy a párt emblematikus figurája, a többszörös elnök Nigel Farage is igen borúlátó a UKIP sorsát illetően. Még a szombat szavazást megelőzően a The Daily Telegraphban arról írt, a szervezet alapvető struktúrái eltűntek, a tavasszal esedékes önkormányzati választáson pedig sok eddigi UKIP-es függetlenként kíván indulni. Beszédes, hogy a cikknek az alábbi címet adta: A UKIP összeomlóban van, de Henry Bolton lehet az ember, aki megmenti – majd Bolton megbukott. Ahogy az is sokat sejtet, hogy januárban a The Sunday Times arról írt, hogy

Farage és a UKIP korábbi legfontosabb adományozója, Arron Banks új párt alakításába fogott.

Kérdés persze, hogy egy efféle új párt sikeres lehet-e majd a brit politikában, ahol a többségi választási rendszer miatt csak két komolyabb párt maradhat meg a palettán. A progresszív-liberális New Statesman újságírója, Stephen Bush szerint az új párt sorsa független a UKIP-étől, hiszen 2010-ben utóbbi csak háromszázezer vokssal kapott többet a nacionalista Brit Nemzeti Pártnál, aztán mégis megerősödött. Bush is a választási rendszerrel érvel, hiszen csak egyetlen brit voksolás arányos: az európai parlamenti választás. „Ez az, ami miatt a UKIP és más, balról vagy jobbról érkező új párt is küszködne az Egyesült Királyságban a brexitet követően” – írta. Azaz ha Farage össze is kalapál egy új pártot, közel sem biztos, hogy az sikeres lesz, sőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.