Nem volt túl közlékeny a hírszerzési meghallgatáson Trump volt főtanácsadója

Steve Bannon nem adott érdemi válaszokat a törvényhozók kérdéseire.

MN
2018. 02. 16. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament hírszerzési bizottságában zajlott meghallgatás sajtóhírek szerint csaknem teljesen eredménytelenül zárult – írja az MTI. Bannon ugyan előzetesen megállapodott a törvényhozókkal abban, hogy melyik az a huszonöt kérdés, amelyre választ ad majd, végül mégsem válaszolt rájuk érdemben.

A hírszerzési bizottság a 2016-os elnökválasztási folyamatba való esetleges orosz beavatkozásról kérdezte a volt főtanácsadót. Meghallgatása zárt ajtók mögött zajlott, az elhangzottakról egyelőre nem kerültek napvilágra információk.

Joaquín Castro, a bizottság demokrata párti tagja Twitter-bejegyzésben fejezte ki elégedetlenségét, azt írva, hogy Bannon akadályozta a bizottság munkáját. Adam Schiff szintén demokrata párti képviselő a bizottság megsértése miatt eljárást indítana a volt főtanácsadó ellen. Schiff szerint Bannon olyan szűkszavúan válaszolt, hogy felmerült a gyanú, vajon nem félrevezetni akarja-e a törvényhozókat.

Mike Conaway, a bizottság republikánus tagja szintén arról beszélt újságíróknak, hogy az egész bizottság elégedetlen volt. Bannon nem adott választ valamennyi kérdésre, amelyet feltettek neki, a bizottság tagjai csalódottak – fogalmazott a texasi republikánus politikus.

A CNN hírtelevízió tudósítója szerint a volt főtanácsadó a meghallgatás előtt Donald Trump elnökkel egyeztetett, aki arra biztatta, hogy hivatkozzon arra az alkotmány biztosította jogára, miszerint az elnök korábbi munkatársaként nem köteles mindenre válaszolni. Bannon a meghallgatáson valóban többször erre a kivételezett státusra hivatkozva tagadta meg a válaszadást.

Mike Conaway a Republikánus Párt más vezető személyiségeivel, köztük Paul Ryan házelnökkel együtt dönt majd arról, hogy elfogadják Bannon érvelését, vagy a bizottság megsértése miatt eljárást indítanak ellene. A The Washington Post több olyan republikánus törvényhozót idézett, aki – felháborodva Bannon elzárkózásán – eljárást sürget a volt főtanácsadó ellen, arra hivatkozva, hogy mind a jelenlegi, mind a jövendő kormányzatokat figyelmeztetni kell arra, hogy nem kerülhetik meg a kongresszusi ellenőrzést.

Steve Bannon, aki tavaly augusztusban kényszerült elhagyni a Fehér Házat, januárban egyszer már önként megjelent a bizottság előtt, de egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni, ezért a bizottság büntetés terhe mellett idézte meg ismét.

A volt főtanácsadó a héten – a The New York Times információi szerint szintén büntetés terhe melletti idézés nyomán – két alkalommal is találkozott Robert Muellerrel, az Oroszország esetleges beavatkozását és Donald Trump kampányának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottság vezetőjével. A The Washington Post információi szerint a Muellerrel folytatott beszélgetésekhez Bannon nem támasztott előfeltételeket.

A Reuters hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Mueller a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) volt igazgatója, James Comey tavaly májusi lemondatásáról és Michael Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadó, Jared Kushner, Trump veje és főtanácsadója, valamint a washingtoni orosz nagykövet közötti találkozókról kérdezte Bannont.

Január elején jelentek meg a New York magazinban a Fire and Fury: Inside the Trump White House (Tűz és harag – Trump Fehér Háza belülről) című könyv első részletei, majd a boltokba került a kötet is. Szerzője, Michael Wolff azt állította, hogy összeállítása alapjául az a mintegy kétszáz interjú szolgált, amelyet a Fehér Ház jelenlegi és volt munkatársaival, főleg Steve Bannonnal készített. A könyv egyik részlete, Bannon kommentárját idézve, azt állítja, hogy ifjabb Donald Trump találkozója 2016-ban New Yorkban oroszokkal „hazaárulás” és „hazafiatlan cselekedet” volt. 

Az elnök ezt követően azt írta Bannonról, hogy „elvesztette az eszét”. Később a volt főtanácsadó azt állította, az a kijelentése, miszerint a választási kampány idején oroszokkal tartott találkozó „hazaárulás” és „hazafiatlan cselekedet” volt, nem az elnök legidősebb fiára, ifjabb Donald Trumpra vonatkozott, hanem Paul Manafortra, Trump kampányának első menedzserére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.