Szardínia, a száz év felettiek szigete

A szigeten háromszoros a százévesnél idősebbek aránya Olaszország többi régiójához képest. De miért?

Garamvölgyi Flóra
2018. 02. 09. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állítólag Antonio Todde volt az első férfi a világon, aki 110 évig élt. Todde három évszázadot átölelően 2002-ben bekövetkező haláláig Tianában élt, ami egy kis falu Szardínia festőien szép szigetén. Fia, Tonino nemrég ünnepelte a 84. szülinapját, és reménykedik benne, hogy apjához hasonlóan hosszú és tartalmas élete lesz majd – vele nemrégiben a CNN is készített egy interjút. Tiana csupán egyike azoknak a falvaknak, ahol a száz évnél idősebbek aránya háromszorosa Olaszország többi régiójához képest. A legtöbb helyen csak azt olvasni, hogy a rendszeres testmozgás, a jó gének és az egészséges táplálkozás a hosszú élet titka, de a Földközi-tenger partján lévő településeken végzett kutatások szerint a társas interakciók legalább akkora szerepet játszanak az élettartam hosszában, mint az előbb említett tényezők. Szardínián pedig az idősek is elképesztően pezsgő szociális életet élnek.

A családtagok törődése, intenzív figyelme és a gyakori közösségi események nagyban hozzájárulnak a mentális egészség megőrzéséhez, amely a legújabb tanulmányok szerint a hosszú élet egyik legfőbb segítője.

A Szardínia közepén fekvő kis falucskákra dr. Giovanni Pes demográfus-orvos figyelt fel először a 2000-es évek elején, az elképesztően magas életkort elérő lakosai miatt. Pes fogott egy térképet és kék színnel elkezdte bejelölni rajta azokat a településeket, ahol ezt a szokatlan jelenséget észlelte. A színválasztás miatt „kék zónának” nevezte el azokat a részeket, ahol magasabb volt az átlagéletkor a megszokottnál, és ebbe a zónába került végül a Costa Rica-i Nicoya, és a görögországi Ikaria is. Szardínia azonban a kék zónák közül is kiemelkedett egy adattal: ott ugyanis a többi országtól eltérően a férfiak átlagélettartama magasabb a nőkénél. (A legtöbb nyugati államban a 100 felettiek 1:4 arányban inkább hölgyek.)

Pest kíváncsivá tette a jelenség, és a népesség génállományát kezdte vizsgálni, hogy megfejtse, miért élnek ilyen sokáig a szardíniai öregurak. De ennél a vizsgálatnál nem jutott semmire, így kijelentette, hogy a gének csupán 20-25 százalékban felelősek a hosszú életért. Később arra gyanakodott, hogy a földrajzi elszigeteltségnek is köze lehet a magas életkor eléréséhez. Végül pedig interjúkat készített a helyiekkel, amelyekből azt a következtetést vonta le, hogy a társasági életük segítheti az embereket ahhoz, hogy minél több napot tölthessenek a földön.

Később Lugi Corda, a 100 × 100 (Libro 100 Centenari) album-könyv fotósa is beszélgetett a helyi idősekkel. Corda beszámolóiból is az derült ki, hogy a család nagyban hozzájárul ahhoz, hogy szeretteik sokáig élnek. Az időseknek ugyanis rengeteg energiát ad, hogy fontosnak érzik magukat – a család fejeként pedig szinte utolsó napjaikig aktív szerepet töltenek be. A család egy pillanatig sem hagyja, hogy egyedül érezzék magukat, és persze azt sem, hogy abban a hitben éljenek, ők terhet jelentenek valakinek. Corda szerint a szardíniai öregurak egyszerűen csak nem hajlandóak változtatni az addigi életükön, és mindent ugyanúgy folytatnak, mint fiatalon – például igyekeznek szemüveg nélkül olvasni, amennyit csak bírnak. És amikor csak lehetőség van rá, összeülnek a barátaikkal, beszélgetnek, igyekeznek frissen tartani az elméjüket, kártyáznak, és persze rengeteget nevetnek.

Sarah Harper, az Oxfordi Egyetem professzora is úgy tartja, a mentális egészségnek legalább akkora a szerepe az élettartam meghosszabbításában, mint az egészséges táplálkozásnak, a rendszeres edzésnek és annak, hogy kevés alkoholt fogyasszon az illető, illetve ne dohányozzon. A társasági élet pedig bizonyítottan csökkenti a depressziót, így nem is csoda, hogy a szardínián élő idősek ennyire sokáig tudják élvezni az életüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.