A Die Presse a Magyar Nemzet cikkeiről: „Az öreg hölgy állítólagos milliárdjai”

A lap szerint Kósa olyan állításokkal védte magát, amely inkább a házasságszédelgők áldozataira jellemző.

MN
2018. 03. 15. 20:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Röviddel a parlamenti választások előtt újabb állítólagos botrányok és visszaélések sújtják Orbán kormányát. A háttérben a miniszterelnök összeveszése áll egy régi, fontos szövetségesével – írja a Die Presse című osztrák lap, mely a Simicska–Orbán viszony ismertetése után beszámol azokról a korábbi találgatásokról, melyek szerint a vállalkozó az április 8-i választás előtt bedobja-e Orbán elleni „bombáit”, vagy fél-e ezt megtenni az ország legerősebb emberének bosszújától tartva.

A válasz megérkezett: Simicska dobja bombáját – írják, majd a Magyar Nemzet napokban megjelent tényfeltáró cikkeire térnek: „Az egykor kormányhű média, amely még mindig hozzá tartozik, mindennap botrányokkal szolgál – olyan tartalommal, amelyek jól tájékozott forrásokat igényelnek.” A stratégia szerintük mindig ugyanaz: Először szenzációs üzenetet tesz közzé, várva az érintettek véleményét, majd újra lecsap, hogy meghazudtolja a magyarázkodást.

Mindez Semjén miniszterelnök-helyettes svédországi, a Magyar Nemzet által feltárt vadásztúrájával kezdődött – írja az osztrák újság. Vadászat helikopterrel, személyenként több ezer eurós költséggel. Luxusvadászat helikopterrel – Magyarországon, ahol a legtöbb embernek kevés pénzből kell megélnie, ez olyan üzenet, amely aligha segít a kormánynak a választási kampányban. A történet folytatásaként a Magyar Nemzet azt írta, hogy egy magyar üzletember fizette a vadászat költségeit a szervezőknek. Az illető ráadásul egy olyan szálloda tulajdonosa, amely többször kapott kormányzati szerződéseket és közel kétmillió eurónyi összeget az uniós finanszírozásból.

Kósa Lajos története viszont „tényleg lélegzetelállító” – írja a Die Presse. A városfejlesztési miniszterről, a Fidesz frakcióvezetőjéről a Magyar Nemzet azt írta, hogy közjegyzői okirat szerint egy idős hölgy 4,3 milliárd euró értékű német örökséget bízott rá kötvények megvásárlására, mert nem bízott a bankokban. Az osztrák lap szerint Kósa olyan állításokkal védte magát, amely inkább a házasságszédelgők áldozataira jellemző, például hogy a hölgy valóban nagyon hitelesnek tűnt, és őt az orránál fogva vezette. Pénzt ugyanakkor soha nem látott. A Magyar Nemzet azt is állította, hogy a hölgy Kósa anyjának is több mint 2,5 millió eurót szeretett volna adni.

A Die Presse beszámolója szerint a kormánypárti média azt hangsúlyozza, hogy a hölgy egy ismert csaló, akit vizsgálnak. A Magyar Nemzet legutóbbi állításai azonban olyan emberekről és vállalatokról is szólnak, amelyekről kimutatták, hogy üzleti kapcsolatot tartanak Kósával és a „csalóval”. Hadházy Ákos ellenzéki politikus (LMP) a Facebookon tette közzé gyanúját, hogy Kósa ügyében „pénzmosási hálózat” alakult ki.

A Die Presse végül azzal zárja cikkeink ismertetését, hogy a „leleplezési tűzijátéknak folytatódnia kell”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.