A finn szaunát is jelölnék az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára

Finnországban majdnem két lakosra jut egy szauna.

MTI
2018. 03. 06. 15:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kampány indult Finnországban azért, hogy a finn szaunakultúra is felkerüljön az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listájára.

Ritva Ohmerluoma, a kezdeményezés mögött álló csoport vezetője szerint a szaunakultúra csaknem sértetlenül átvészelte a történelem során bekövetkezett társadalmi és technológiai változásokat. „A szaunázás szenvedélye nemzedékről nemzedékre öröklődik” – mondta Ohmerluoma hétfőn Helsinkiben.

Az 5,5 millió ember lakta Finnországban nagyjából 3,2 millió szauna működik. Az észak-európai országban gyakorlatilag nincs olyan típusú épület, a bérházaktól az irodaépületekig, amelybe ne építenének szaunát. A szaunázás a heti program részét képezi a finn katonai egységek életében, és elengedhetetlen eleme a diplomáciai vendéglátásnak.

Finnországon kívül Oroszországban és a balti országokban is nagy népszerűségnek örvend a gyakorlat, amely mára a világ számos más részére is eljutott. Noha nem bizonyított, hogy a szaunázás gyakorlata valóban Finnországból származik, maga a kifejezés egyike azon kevés finn szavaknak, amelyek bekerültek az angol nyelvbe.

A szaunázás egyike azon ötven „élő kulturális hagyománynak”, amelyeket tavaly gyűjtöttek egybe Finnországban, és amelyek közül a finn kulturális és oktatási miniszter választja ki a jelölteket a szellemi kulturális örökség listájára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.