A Scotland Yard szerint Szkripal lakásán történhetett a mérgezés

Eddig a bejárati ajtón mutatták ki a legnagyobb koncentrációban a hatóanyagot.

MN
2018. 03. 28. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Scotland Yard szerint valószínűleg a délnyugat-angliai Salisburyben lévő otthonában szenvedett mérgezést március elején Szergej Szkripal volt brit–orosz kettős hírszerző ügynök és lánya, Julija Szkripal, aki éppen látogatóban volt apjánál – írja az MTI.

Dean Haydon, a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító parancsnokságának koordinátora, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese szerda esti tájékoztatójában közölte: a nyomozást folytató szakértők a méreganyagot Szkripal lakásának bejárati ajtaján mutatták ki eddig a legnagyobb koncentrációban, és ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, a brit külső elhárítás (MI6) volt ügynöke és lánya a lakásban került először érintkezésbe az idegméreggel.

Haydon szerint a hatóanyag nyomait a szakértők az elmúlt hetekben más helyszíneken is fellelték, de kisebb töménységben, mint Szkripal lakásánál.

A magas rangú rendőrtiszt szerint ennek alapján a nyomozás mostantól jelentős részben a lakásra és környékére összpontosul. Haydon hangsúlyozta ugyanakkor, hogy e tevékenység elővigyázatossági jellegű, és a lakosságot érintő kockázat továbbra is csekély.

A Scotland Yard terrorelhárítási koordinátora szerint a vizsgálat egyedülálló jellege miatt a rendőrségi jelenlét a környéken valószínűleg hetekig, akár hónapokig is eltarthat.

A szerda esti tájékoztatás szerint a terrorelhárítás hozzávetőleg 250 detektívje vesz részt a vizsgálatban, az összes lehetséges szakterület partnerszervezeteinek és szakértőinek bevonásával.

Haydon közölte azt is, hogy a rendőrség zárt láncú térfigyelő kamerák több mint ötezer órányi felvételét tanulmányozza, és 1350 olyan tárgyat vizsgál, amelyet bizonyítékként gyűjtött be a nyomozás eddigi szakaszában. A Scotland Yard nyomozói mintegy 500 lehetséges tanút azonosítottak, és eddig több száz tanúvallomást rögzítettek.

Március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz–brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, és tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek.

Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország felelős. A moszkvai vezetés ezt visszautasította. Az ügy egyre inkább elmérgesedett, a vádak és viszonvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát.

A nyugati országok határozottan felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, de kézzelfogható bizonyítékokat követel. Március 26-án pedig összesen 18 ország – köztük 15 EU-tagállam, így Magyarország is, valamint az Egyesült Államok, Kanada és Ukrajna – több mint száz orosz diplomata kiutasítása mellett döntött a Nagy-Britanniával való szolidaritás jeleként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.