A zaklatási botrányok az Európai Unióban is ébresztőt fújtak

Felfokozott hangulatban telt a nőnap az Európai Parlamentben, ahol Harvey Weinstein egyik áldozata is előadott.

Garamvölgyi Flóra
2018. 03. 08. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi hónapok szexuális zaklatási botrányai és a nyomukban meginduló úgynevezett Me too kampány után egészen rendkívüli hangulatban telt a nemzetközi nőnap a belga fővárosban. Az Európai Parlamentben több napon át a nők egyenjogúságáról és az őket érő zaklatások megállításáról tartottak szemináriumokat, amelyeken többször is állva tapsolt a meghatódott hallgatóság. A meghívott előadók között főként női politikusok, írók, újságírók, aktivisták voltak, de megjelent Harvey Weinstein egyik áldozata, az olasz filmsztár, Asia Argento is, aki könnyeivel küszködve mesélte el történetét.

A szemináriumok felfokozott légköréből is érződött, hogy elindult a folyamat a változásért, és ebben meghatározó szerepe van a médiának és az online felületeknek, ahol mindenkinek lehetősége van hallatni a hangját. Bár az internet egyrészt eszközt ad az áldozatok és a sértettek kezébe, hogy elmeséljék a történetüket, másrészt a világhálón kiütköznek az egyenlőtlenségek is. Az Európai Unióban ugyanis még mindig tizenkétmillióval több nő nem bír megfelelő digitális tudással, mint férfi.

Argento történetét különösen megrázó volt személyesen meghallgatni. Miután a színésznő a nyilvánosság elé állt azzal, hogy 21 éves korában Weinstein megerőszakolta, Németországba kellett menekülnie a hazájából, az olasz média ugyanis prostitúciónak állította be az esetet, amiért a nő „saját akaratából” ment a producer hotelszobájába. A színésznő azonban elmesélte, hogy a két évtizeddel ezelőtti támadás miatt évekig poszttraumatikus stressz szindrómában szenvedett, ami az életének szinte minden területére kihatott. A meghurcoltatás ellenére azonban Argento azt mondja, élete legjobb döntése volt megnyílni, hiszen így segíthet nőtársainak, akik hozzá hasonló lelki terheket cipelnek.

A média igyekszik ugyan egyre nagyobb figyelmet szentelni a zaklatás problémájának, ám a legfrissebb statisztikák még mindig azt mutatják, hogy van min dolgozni: az EU-ban élő nők 55 százaléka tapasztalt már valamilyen jellegű szexuális zaklatást 15 éves kora óta. A kutatásokból az is kiderül, hogy a támadók a közhiedelemmel ellentétben általában nem vadidegenek, 28 százalékuk közeli barát, 24 százalékuk családtag, 14 százalékuk pedig párkapcsolatban élt az áldozattal. Ráadásul egyelőre hiába a rengeteg mozgalom és a párbeszéd, sajnos még mindig létező jelenség az áldozathibáztatás – emiatt pedig sokan inkább örökre hallgatnak arról, ami történt velük. A szemináriumon ezért a felszólalók mindenkit arra biztattak, ossza meg a történetét másokkal, hiszen azzal, hogy elkezdenek beszélni róla, segítik a változást.

A nemi kvóta kérdését is alaposan körbejárták nőnap alkalmából, és arra jutottak, jelenleg ez a legjobb megoldás, hogy a nők a férfiak dominálta területeken is lehetőséget kapjanak. Cecilia Bonefeld-Dahl, a Digital Europe igazgatója szerint ugyanis – bár ez főként az idősebb generációkra jellemző – a nők 80 százaléka még mindig a hagyományos karrierutakban gondolkozik ahelyett, hogy megragadná a lehetőségeket, ahol később bizonyíthatná kvalitásait.

Ugyanakkor az Európai Parlamentből kilépve az ember gyorsan nagyot koppant a valóság talaján: miközben a szemináriumokon a magasztos témákról adnak elő, alig egy-két sarokkal arrébb meglepően fiatal lányok árulják a testüket a kirakat üvegei mögül.

 

Zaklatással vádolták meg újságírónők az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnökét

Egyéni tüntetők demonstrálnak felváltva csütörtökön Moszkvában az orosz parlament alsóháza előtt Leonyid Szluckij, a külügyi bizottság elnöke lemondását követelve, akit több újságírónő is megvádolt zaklatással.

Maga Szluckij, aki a Zsirinovszkij vezette Liberális Demokrata Párt tagja, tagadja a vádat, azt állítva, hogy provokálják, és megrendelésre igyekeznek befeketíteni őt. A nemzetközi nőnap alkalmából ugyanakkor közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akiket „akarva vagy akaratlanul aggódásra késztetett”.

Az alsóház (állami duma) etikai bizottsága szerdán magyarázatot kért a politikustól a történtek miatt, de az ügyet a testület az elnökválasztás, vagyis március 18. után fogja megtárgyalni, mert mindaddig a képviselők a választókörzeteikben lesznek. 

Otari Arsba, az etikai bizottság elnöke közölte, hogy eddig négyen nyújtottak be panaszt a bizottságnál: Farida Rusztamova, a BBC orosz nyelvű adásának riportere, Darja Zsuk, a Dozsgy független tévécsatorna producere, Jekatyerina Kotrikadze, az RTVi tévécsatorna főszerkesztő-helyettese és Kszenyija Szobcsak, a Polgári Kezdeményezés elnökjelöltje, aki maga is részt vett a nőnapi tiltakozáson a parlament épülete előtt. 

Az orosz BBC honlapján közölte egy Rusztamova által készített hangfelvétel leiratát, amelyben Szluckij arra kérte, hogy legyen a szeretője. Az újságírónő azt állította, hogy a képviselő fizikailag is közeledni próbált hozzá.

Vjacseszlav Vologyin házelnök közölte, hogy az ügyet megvitatta a frakcióvezetőkkel és a helyetteseivel. Vologyin nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az olykor többéves ügyek a Harvey Weinstein hollywoodi producer botrányai által elindított médiatrend következtében bukkantak a felszínre. Leszögezte, hogy az ilyen ügyeket korábban is mindenképpen tisztázták volna.

„Veszélyesnek tartják a dumában dolgozni? Ha igen, akkor váltsanak munkahelyet” – mondta a házelnök, amikor a parlamentben dolgozó tudósító hölgyeket a nőnap alkalmából köszöntötte. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a február vége felé közbeszéd témájává váló vádaskodásokat.

Pavel Guszev, a Moszkvai Újságírók Szövetségének elnöke az RTVi-nek adott szerdai interjújában kifogásolta, hogy a Szluckijt zaklatással vádoló újságírónők miért nem azonnal hozták nyilvánosságra a történteket, „lealacsonyítva ezzel a szakmájukat”. Azt állította, hogy több újságírónővel és főszerkesztővel beszélt, aki azonnal közzétette volna az ügyet. Kijelentette, hogy az irányítása alatt álló, magas kapcsolatokkal bíró szervezet napirendre tűzi majd a kérdést. 

Tamara Pletnyova, az alsóház család-, nő- és gyermekügyi bizottságának elnöke az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva kijelentette: „Azt mondanám, hogy ezek az újságíró lányok járhatnának tisztességesebben is, felöltözhetnének, hiszen állami intézményről van szó, és nem kellene pucér köldökkel járniuk.”

A nőnap alkalmából csütörtökön a szexuális zaklatásra panaszkodó újságírónőkkel szolidaritását kifejező videót tett közzé a YouTube-on Alekszej Navalnij ellenzéki politikus. Ebben azt állította, hogy Szluckijnak két Bentley luxusautója és egy S kategóriájú Mercedese van, amelyek beszerzésére nem lett volna elegendő a bevallott képviselői jövedelme, emellett még egy 800 négyzetméteres ingatlannal is bír a Moszkvához közeli Rubljovka elitövezetben, amelyhez egy be nem vallott, egyhektáros földterületet is bérelt. 

Navalnij emellett a közlekedési rendőrség adataira hivatkozva azzal is megvádolta a parlamenti ellenzéki pártot képviselő Szluckijt, hogy a sofőr vezette Mercedesével tavaly nyár óta 825-ször hágta át a közlekedési szabályokat, ami a vlogger számítása szerint munkanaponként öt kihágást jelent. (MTI)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.